'Vaderschapsverlof helpt tegen geweld'

De ingezonden brieven van zaterdag 29 april.

null Beeld Jaap Scheeren
Beeld Jaap Scheeren

Brief van de dag: vaderverlof helpt tegen geweld

Wat goed dat vaderschapsverlof weer op de agenda staat van Europa en onderwerp is van de kabinetsonderhandelingen. Er is nog een belangrijk argument om ruimhartig te kijken naar vaderschapsverlof. Uit Noors onderzoek is gebleken dat vaderschapsverlof leidt tot gelijkwaardig ouderschap tussen man en vrouw én daarmee tot een substantiële afname van geweld thuis, zowel vrouwen- als kindermishandeling (minus 30 procent). Een enorm belangrijk effect dus. Doen dus, morgen beginnen.

Marieke Ruinaard, Amsterdam

92 jaar betalen voor een fooi

Moeder, geboren in 1920 en overleden in 2012, heeft haar hele leven contributie betaald aan crematoriumvereniging de Facultatieve in Den Haag (Ten eerste, 28 april). Die werd in 1874 opgericht ter invoering der lijkverbranding in Nederland. Met als doel de keuze voor crematie mogelijk te maken. Het was, en is zo, dat de mate waarin de (katholieke) kerk geworteld is in de samenleving bepalend is voor de populariteit van het cremeren: dat wordt gezien als heidens en onchristelijk.

Moeder werd geboren in een rood, atheïstisch arbeidersmilieu en daarin werd het als een schande beschouwd als je je eigen crematie niet kon betalen, dus zorgde je dat je verzekerd was. Vanaf je 18de jaar had je zelf een dergelijke verzekering en vóór die leeftijd stond je bij je ouders op de polis.

Om de kosten bij haar overlijden te dekken, is er dus 92 jaar betaald. Weliswaar een laag bedrag, een paar tientjes per jaar, maar toch was ik verbijsterd over het uitgekeerde bedrag in 2012, namelijk 70,34 euro! Ik heb in 2010 gebeld met de Facultatieve, omdat ik nergens een uit te keren bedrag in mijn moeders papieren vond. Ik kreeg toen te horen dat er een uitkering beschikbaar was van 60 à 70 euro. Op mijn vraag hoe dat lachwekkende bedrag in hemelsnaam mogelijk was na zoveel jaar lidmaatschap betalen, kreeg ik te horen dat dat nu eenmaal de bedragen waren.

Omdat te voorzien was dat mijn moeder niet al te lang meer zou leven, heb ik besloten het lidmaatschap niet op te zeggen (dan zou er helemaal niets uitgekeerd worden). Het verbaast mij dan ook helemaal niet dat ik in deze krant las dat de Facultatieve inmiddels meer dan 30 miljoen euro waard is... hoe zou dat nu toch komen? Schaamteloos!

Hilda Pater, Zeegse

Bonus

Nadat de geachte voorzitter van de VVD het opportuun acht om de handig verkregen miljoenen op eigen moreel kompas terug te storten, krijgt hij als dank voor deze integere daad vast een bonus: een gratis crematie.

Ruud Emmerink, Den Haag

Vrijmetselaars

Stel dat in het artikel over de crematoriumondernemer was gesproken over actieve functionarissen die elkaar kennen van de 'vogelbescherming'. Dat is een vijflettergrepenwoord, net als vrijmetselarij. Dan had het artikel een andere toon gehad. Door de vrijmetselarij op te voeren, wordt de suggestie gewekt dat er sprake is van obscure, het daglicht niet verdragende activiteiten. Dat is jammer, want de vrijmetselarij is een keurige vereniging, met keurige leden uit alle lagen van de bevolking.

P.H. de Vries, vrijmetselaar, Amersfoort

Wie speelt nou slachtoffertje?

De reactie van Tom van Schendel in de Volkskrant van 25 april op de opvattingen van Gloria Wekker en Anousha Nzume is een mooie illustratie van whiteness en white fragility. Van Schendel laat zien dat het in de anti-racismestrijd nog steeds aan zelfinzicht schort bij de meeste goedwillende witten.

Van Schendel denkt nog steeds dat hij als wit, redelije mens de enige en vanzelfsprekende autoriteit is die weet hoe het zit. De ervaringen en argumenteren van deze dames doen er voor hem niet toe. Het is 'moraliserend gezeur'.

Hij wil bepalen wat er mag worden gezegd, hoe het mag worden gezegd en hoe het debat moet worden gevoerd. Hij wil 'lichtheid' in dit 'loodzware dossier'. Betekent dit dat hij te fragiel is voor de onopgesmukte werkelijkheid van racisme? En wil hij dat de zwarten de pil voor hem verzachten? Wie speelt hier eigenlijk slachtoffertje?

Zou hij deze lichtheid ook aan willen brengen in andere loodzware dossiers, zoals de Holocaust? Ik denk het niet. Toch heeft hij een punt. Ik kan me goed voorstellen dat we in het racismedebat als aanvulling ook gebruik gaan maken van comedy en musicals.

In de trant van Charlie Chaplins film The Great Dictator, waarin hij Hitler en zijn rapaille voor gek zet en van Quentin Tarantino's Inglorious Basterds, waarin de rollen van onderdrukker en onderdrukte zijn omgekeerd. Arjen Lubach zou de verdeling van Afrika en de roof van haar bevolking en grondstoffen kunnen becommentariëren. Dolf Jansen zou slimme grapjes kunnen maken over racisme op de werkvloer en in bed.

En Joop van de Ende zou El Mina the Musical kunnen maken. El Mina was de naam van het slavendepot in Ghana waar de slaafgemaakten soms maandenlang werden opgesloten voordat ze scheeps gingen naar de koloniën. En dan met witte acteurs in de rol van slaafgemaakten.

Hiervoor is wel inzicht nodig in het verschil tussen racistische grapjes en grapjes over racisme.

Patty D. Gomes, historicus, Amsterdam

Het komt goed

Het is opbeurend dat mensen massaal krediet geven aan iemand die ze niet of nauwelijks kennen: de koning. Met eenzelfde instelling ten opzichte van bovenburen, immigranten, schoonouders, kansloze bijstanders of voetballers uit een naburig dorp moet het in Nederland goed komen.

Joos Heyink, Zuidwolde

Glashelder

Glasheldere column van Elma Drayer over Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Hulde!

Roos De Klerk-Swart, Grootebroek

Misplaatste opmerking

Paul Cliteur neemt het op voor de vrije meningsuiting van rechts-conservatieve intellectuelen. Aanleiding voor zijn betoog is het annuleren van een optreden van Ann Coulter op de universiteit Berkeley in California.

Het lijkt volgens hem een gewoonte te worden dat controversiële sprekers van bijeenkomsten worden geweerd uit veiligheidsoverwegingen. Een dekmantel, aldus Cliteur. Liberale bestuurders tolereren ofwel geen rechts geluid, of ze zijn gevoelig voor intimidatie door linkse actievoerders.

Hij wijst de universiteitsbestuurders op de reputatie van Berkeley en de stad San Francisco wat betreft vrije expressie en de acceptatie van homoseksualiteit (onder verwijzing naar Allen Ginsberg). Een nogal misplaatste opmerking als je in acht neemt dat deze tolerantie en acceptatie het resultaat zijn van een voortdurende strijd tegen de rechts-conservatieve stroming waar Coulter nota bene aanhanger van is.

In tegenstelling tot de universiteit Berkeley en de stad San Francisco is Coulter bepaald geen voorvechter van tolerantie en acceptatie van etnische diversiteit en lhbtq's. Begrijpelijk dat juist in deze gemeenschap protest ontstaat wanneer iemand kwetsbare verworvenheden op dit vlak publiekelijk ter discussie stelt.

Waarom zou je stilzwijgend iemands mening dulden, als die mening inhoudt dat je niet dezelfde rechten en kansen verdient vanwege je herkomst of seksuele oriëntatie?

Maurits Hortensius, Amsterdam

Rijbewijs halen

Jos Collignon komt met een mooie tekening over het nieuws dat vrouwen in Saoedi-Arabië een rijbewijs mogen halen (O&D, 27 april). 'Haal even mijn rijbewijs', zegt een man die in zijn auto stapt tegen zijn in boerka gehulde vrouw .

Dit taalgrapje deed mijn vrouw en mij meteen denken aan het verhaal van haar broer, die nooit behoefte had gehad aan een rijbewijs. Maar toen hij bij zijn partner in Duitsland ging wonen had hij toch een auto nodig om op zijn werk te komen. Rijlessen dus. Hij woonde er nog maar kort en zijn Duits was nog niet vlekkeloos. Toen hij zijn Duitse schoonzus vertelde: 'Ich gehe mein Führerschein holen', reageerde die quasi-verrukt met: 'Ach, wo holt man das?'

Jaap Blaakmeer, Heerenveen

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Modeziekten

Max Pam slaat in zijn wekelijkse rubriek enkele malen de plank goed mis, want enkele door hem genoemde ziekten die verdwenen zouden zijn, bestaan nog wis en waarachtig. Nooit blind varen op goeroes, in dit geval de fanatieke bestrijder van kwakzalverij-collega Cees Renckens.

Het organisch psychosyndroom bestaat in de vorm van dementie, amfetamine psychose (als subdiagnose: toxische psychose van het organisch psychosyndroom) en andere ziekten, in feite een eindeloze lijst.

In DSM-V wordt een andere terminologie gehanteerd, maar deze ziekten zijn reëel. Neurologen stellen nog steeds de diagnose whiplash. ME is het chronischevermoeidheidssyndroom en wordt door de meerderheid der artsen en door de Gezondheidsraad als een reële ziekte beschouwd. Daarom hanteren keuringsartsen nu unaniem deze diagnose.

Sommige artsen hebben hun twijfels, maar het debat gaat vooral over de oorzaak en de behandeling, dat is trouwens een veel voorkomend verschijnsel in de geneeskunde en vooral in de psychiatrie.

Veel psychiatrische 'mode'-ziekten bestaan nog steeds maar dan onder een ander etiket. Leken moeten met hun tengels afblijven van medische zaken waarvan zij niets weten.

H.W. van Oosterom, gepensioneerd psychiater, Rotterdam

Lekker druk op Schiphol

Jaren geleden heb ik tijdens een presentatie met de directeur van de Nationale Luchthaven gedebatteerd over het reizigersproces op Schiphol. Mijn conclusie was toen dat het proces was geautomatiseerd, maar gedoemd om bij het groeiende aantal reizigers en steeds grotere vliegtuigen te mislukken.

De reden? Met centralisatie van de controlepunten bouw je een flessenhals, staat je capaciteit vast en heb je geen kans om op te schalen. We weten allemaal hoe het (niet) werkt: je geeft eerst je koffer af en die dwaalt ondergronds richting je vliegtuig. Hopelijk arriveren koffer en passagier op tijd bij de juiste gate.

Hoe dat dan op te lossen?

Bouw bij iedere pier een controlepunt voor koffers en passagiers en breidt dat uit naar een onder- en bovendek op deze pier. Vervolgens loop je naar de gate, je koffer gaat pas hier naar beneden en je wacht tot je mag instappen, de frequent flyers als eerste, want die weten wel dat rij 23 niet na rij 4 komt. Dus dat gaat snel en je brengt het vliegen terug tot de kern van de zaak.

Zo kun je nauwkeurig voorspellen welke pier overbelast wordt en met mobiele controlepunten de capaciteit om in te checken vergroten, in plaats van duizenden passagiers achter hekken op te vangen.

Hans Nonner, Krimpenerwaard

Bondscoach Fraser

Wat een prima interview met trainer Henk Fraser van Vitesse. Hij legt de vinger op de wond van het Nederlandse voetbal. Jammer dat bij de bobo's het lef ontbreekt om mensen als Henk Fraser aan het roer van Oranje te zetten.

Go for it, Henk!

René de Lange, Steyl

Bondscoach Advocaat

Ik vraag me af waar Dick Advocaat de moed vandaan haalt om in aanmerking te komen voor de functie van bondscoach. Voor het geld Blind in de steek gelaten en weggelopen naar Turkije.

De KNVB moet wel heel erg wanhopig zijn.

Dick Bakker, Amsterdam

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden