Vaderschapstests doen het goed op internet

De kwellende onzekerheid voor een man of hij wel de biologische vader is van zijn kind, wordt in toenemende mate commercieel uitgebuit....

Robin Gerrits

Bsure uit Purmerend was in 2000 het eerste bedrijf dat met een commercieel product de markt betrad. Inmiddels is een hele reeks internetbedrijven in deze sector gedoken.

Zo is er Mijnapotheek.nl dat een test tegen betaling van 290 euro keurig opstuurt. Incertezza vraagt 225 euro voor een vadertest, 259 euro voor een proef waarbij ook de moeder is betrokken, en 99 euro voor elk extra kind. De firma heeft zelfs een prenatale test in de aanbieding.

Het Belgische Life-ID doet het voor 299 euro, en dan mag je alles zelf doen. Zoals wangslijm verzamelen met propere wattenstaafjes bij jezelf en bij je kind en deze in twee afzonderlijke enveloppen opsturen. Een paar weken later volgt de uitslag.

‘Er zit nog altijd groei in de markt’, zegt directeur Eric Willems van het Brabantse Consanguinitas. Het bedrijf biedt sinds 2005 tests aan op internet. De interesse is volgens hem zo hoog omdat het relatief weinig geld kost.

Consanguinitas is jaarlijks goed voor zo’n 500 proeven, een kwart van de commerciële markt, schat Willems. Prijskaartje voor de klant: 229 euro voor een test, maar wel 5 procent korting bij vooruitbetaling.

Daar zit de pionier op de commerciële markt, Bsure, met zijn 695 euro, een heel stuk boven. Dat komt, legt directeur Miranda Verbruggen uit, doordat ‘we alleen tests aanbieden met rechtsgeldigheid’.

Verbruggen: ‘Onze tests worden afgenomen op kantoor, waarbij garantie bestaat over de identiteit. We willen ons niet in een schimmig gebied begeven, waarbij een vader achter de rug om van zijn vrouw een test gaat doen. Bovendien kunnen de uitkomsten een rol spelen voor de rechter, waar wordt geoordeeld over erfenissen of alimentatie. Dan moet zo'n test rechtsgeldig zijn.’

Bsure verricht nog altijd bijna 400 tests, aldus Verbruggen. In een derde van de gevallen blijkt dat de geteste persoon de vader niet is. Een uitkomst die grote financiële en psychische gevolgen kan hebben. De cliënten worden gewezen op de mogelijkheden van hulpverleningsorganisaties. Verbruggen: ‘Maar ik geloof niet dat veel vaders daar gebruik van maken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden