Vader was niet zo streng, stiefmoeder niet zo aardig

De wereld kende haar als Liesl. Maar Agathe von Trapp, die dinsdag op 97-jarige leeftijd in Baltimore overleed, vond dat de befaamde musical en film TheSound of Music nogal met de feiten sjoemelde. Haar vader was niet zo streng, haar stiefmoeder niet zo aardig en hun huwelijk niet zo ideaal.


Agathe von Trapp werd in 1913 in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije geboren als de oudste dochter van de marinekapitein Baron Georg von Trapp en Agathe Whitehead. Het stel kreeg nog zes kinderen voordat Agathe Whithead overleed.


Von Trapp hertrouwde in november 1927 met Maria Kutschera - de rol die in de film wordt vertolkt door Julie Andrews. Deze jonge novice uit een klooster in Salzburg was gevraagd de zeven kinderen van de baron les te geven. Vier maanden na het huwelijk werd hun eerste kind geboren, hoewel formeel een geboortedatum in 1929 werd opgegeven om een schandaal te vermijden.


In de film trouwt het echtpaar in 1938 vlak voor de Anschluss met Nazi-Duitsland. De familie ontvluchtte het land omdat Von Trapp weigerde met de Duitsers samen te werken. Drie jaar eerder was het gezin al bankroet gegaan, omdat Von Trapp zijn geld in heilloze projecten in Oostenrijk had geïnvesteerd. Daarom moest de kost worden verdiend door optredens als zingende familie.


De Von Trapps stapten na de komst van de Duitsers op de trein naar Italië. 'We vluchtten niet over de bergen naar Zwitserland zoals in de film wordt verteld', aldus Agathe. Via Italië reisden ze door naar Amerika, waar ze als de Von Trapp Family Singers veel succes hadden. In 1942 lieten ze een huis in het wintersportcentrum Stowe in de staat Vermont bouwen. Dat dient nu nog als familiehuis en wordt als zodanig ook toeristisch geëxploiteerd.


Agathe was de sopraan in het familiekoor. Toen George von Trapp in 1947 overleed, stopten de optredens. Maar het verhaal van de Von Trapps ging de wereld over, vooral dankzij de autobiografie van stiefmoede Maria von Trapp-Kutchera die in 1952 verscheen. In 1959 maakten Rodgers en Hammerstein er de Broadway-musical The Sound of Music van, die in 1965 leidde tot een met vijf Oscars bekroonde film.


Agathe von Trapp bemoeide zich daar niet mee. Ze leidde een teruggetrokken bestaan met haar vriendin Mary Louise Kane. Samen waren ze in Stowe een katholieke Kindergarten begonnen, die in 1958 verplaatst werd naar Baltimore. Hier veranderde ze zelfs haar naam in Miss Trapp - ze liet Von vallen - om niet continu aan de film te worden herinnerd.


Pas in 2003 schreef ze haar herinneringen op in het boek Agathe von Trapp: Memories Before and After The Sound of Music, waarin ze het ware verhaal achter de film probeerde te vertellen aan de hand van zelf getekende kaarten, portretten en andere illustraties.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden