Vader vreest dat kinderen 'bezwijken onder waanzin IS'

De vader van de twee kinderen die naar het kalifaat zijn ontvoerd, vreest dat zij 'zullen bezwijken onder de voortdurende golf van godsdienstwaanzin'. Aysha en Luca (net acht en bijna negen jaar) werden eind oktober door hun moeder meegenomen en hun vader bleef geschrokken achter. Dit weekeinde schreef hij 'een open brief aan Nederland'.

redactie
Strijders van Islamitische Staat op de grens tussen Syurië en Irak. Beeld belga
Strijders van Islamitische Staat op de grens tussen Syurië en Irak.Beeld belga

Hij reflecteert in zijn brief op geloof in het algemeen en de islam in het bijzonder. 'Godsdienst kan een prachtig middel zijn om troost in te vinden, moed uit te putten (...)', schrijft hij. Maar het kan volgens hem ook gebruikt worden 'om mensen bang te maken, om macht te verkrijgen'.

Hij koestert geen wrok richting moslims. Moslims in zijn omgeving zijn het met hem eens: 'Dit is een nachtmerrie op aarde. Een verkrachting van het ware geloof.' Wel mist hij zelfkritiek. 'Ik heb nauwelijks protesten gezien van moslims tegen IS.'

Hij concludeert: 'Als mijn kinderen - als ik ze ooit nog terugkrijg - moslim willen worden is dat prima. Maar dan wel op een leeftijd dat ze in staat zijn om bij volle bewustwording hun eigen keuzes te maken.' Hij sluit af met een pleidooi voor 'wederzijds begrip en respect'. 'We zijn allemaal verschillend, maar vooral gelijk.'

De brief is gepubliceerd op de site van Dagblad De Limburger Limburgs Dagblad. Om privacyredenen noemt de krant echte naam van de vader niet.

Luca Beeld Politie
LucaBeeld Politie

Vals paspoort

Zijn ex-vrouw is van Tsjetsjeense afkomst. Hij schrijft dat zij 'jaren niets met religie had gedaan en plotseling 180 graden draaide'. 'Ik zag dat zij veel waarde hechtte aan rituelen. (...) Het kwam op mij verkrampt over.'

De veiligheidsdiensten hadden eerder aanwijzingen dat de vrouw misschien wilde vertrekken met de kinderen, maar omdat er niet genoeg informatie was over haar plannen, kon niet worden ingegrepen. Uiteindelijk lukte het haar om met een vals paspoort op het vliegtuig te stappen.

Nederland kan niet veel doen om de kinderen terug naar ons land te krijgen. Een rechtshulpverzoek is geen mogelijkheid en zelf actief zoeken in Syrië is door de oorlogsomstandigheden ook niet mogelijk. De kinderen staan wel internationaal gesignaleerd.

Aysha Beeld Politie
AyshaBeeld Politie

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden