Vader van Máxima kan niet mee in de bruidsstoet

De aangekondigde verhuizing van Máxima naar Brussel brengt de dag naderbij waarop straks drommen medelanders langs de route het bruidspaar en hun gevolg zullen toejuichen....

Zwaaien

Bij de steeds weer opduikende commotie over de vader van Máxima lijkt de algemene opinie te zijn dat we de dochter de (eventuele) opinies en gedragingen van haar vader niet mogen aanrekenen. Dat is natuurlijk zo. Maar er is toch nog iets anders aan de hand: komt die man dan nooit naar Nederland? En staat hij dan als schoonvader niet te zwaaien op het bordes als de koning jarig is? Gaat de toekomstige koning van Nederland nooit logeren of een glaasje wijn drinken bij deze oud-handlanger van een van de bloedigste regimes van Zuid-Amerika? Gaat de Nederlandse regering Máxima vragen of zij met haar ouders breekt?

Bij de vorige vriendin van prins Willem Alexander werden de belastingavonturen van zijn toekomstige schoonpa breed uitgemeten en werd de indruk gewekt dat koningin Beatrix het hare dacht van deze verhouding. Is een technocratische hulpdictator acceptabeler op het paleis? En nu we toch bezig zijn: bij een culturele vereniging van Basken denk ik, gezien de toestanden in Spanje, niet onmiddellijk aan volksdansen of het in stand houden van eerbiedwaardige zeden en gewoonten van het land van herkomst. Wat is dat voor een club, waarvan die vader voorzitter is?

Een antecedentenonderzoek lijkt, gezien de positie van Máxima als toekomstige partner van het staatshoofd, dan ook op zijn plaats. Over de consequenties die dat vervolgens moet hebben, zal zeer goed moeten worden nagedacht. Het is niet passend om de zonden van de vader te verhalen op het nageslacht. Maar de geschiedenis leert dat dergelijke zonden onherroepelijk dat nageslacht worden aangerekend, of dat nu moreel verantwoord is of niet, en de vraag is of het glazen paleis van onze monarchie daar niet te breekbaar voor is.

AMSTERDAM Paul Dijstelberge

Moeders

In het commentaar (Forum, 4 april) werd gesteld dat de vader van Máxima er niet zoveel toe doet, maar dat een onderzoek naar het verleden van haar vader er alleen moet komen om te voorkomen dat er lijken uit de kast vallen in Argentinië.

Hoe zouden de moeders van de Plaza de Mayor het vinden als de vader van Máxima breeduit in beeld is bij de bruiloft. Dit terwijl van hem niet bekend is dat hij erg zijn best doet om de verdwenen kinderen en kleinkinderen terug te vinden. Denk maar eens aan een bericht waarin stond dat een grootvader zijn 23-jarige kleinkind bij pleegouders in Uruguay heeft teruggevonden (de Volkskrant, 3 april).

Trouwens, wordt onze verontwaardiging over het succes van Haider in Oostenrijk niet erg hypocriet? Deze heeft tenslotte niet meegedaan aan een terreurbewind. Hij is in de Europese opinie al veroordeeld voor daden die hij niet begaan heeft.

STUIFZAND P.C. Helmich

Culpa

Historicus Von der Dunk zou zijn klassiekers moeten kennen. De oplossing voor de Oranjes ligt voor de hand. 'Mea culpa, mea culpa, mea Maxima culpa.'

GRONINGEN M. v.d. Hoeven

Ouders

Volgens het redactioneel commentaar mogen de daden van Máxima's vader niet diens dochter aangerekend worden. Echter, in de 'zaak Haider' neemt de krant een heel ander standpunt in. In de vele artikelen die daarover verschenen, wordt steevast meegedeeld dat de ouders van Haider aanhangers geweest zouden zijn van Hitler. Gesuggereerd wordt aldus: waar je mee omgaat, word je mee besmet.

Waar het écht om gaat, is in welk milieu en met welk gedachtegoed de mogelijk toekomstige echtgenote van de kroonprins is opgegroeid. De vraag blijft dan: heeft zo'n milieu inderdaad de sympathie van de Nederlandse koninklijke familie?

OOSTVOORNE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden