NIEUWSonthoofding samuel paty

Vader van leerling had contact met moordenaar van Franse leraar

De vader die boze filmpjes op sociale media had gezet omdat de Franse leraar Samuel Paty tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed liet zien, heeft via WhatsApp contact gehad met de man die deze leraar afgelopen vrijdag op straat heeft onthoofd.

Mensen dinsdagavond in een mars die als eerbetoon wordt gehouden voor Samuel Paty, de leraar die vorige week vrijdag werd onthoofd.  Beeld AP
Mensen dinsdagavond in een mars die als eerbetoon wordt gehouden voor Samuel Paty, de leraar die vorige week vrijdag werd onthoofd.Beeld AP

Franse media melden dat de twee een aantal berichten hebben uitgewisseld, maar zeggen dat de inhoud hiervan niet bekend is.

Een dag voor een les over de vrijheid van meningsuiting, had Paty zijn leerlingen gewaarschuwd dat hij een tekening zou laten zien die voor moslims misschien schokkend was, en zei dat ze de klas ook mochten verlaten. Eén meisje schreeuwde dat zij zich niet weg liet sturen, en haar vader plaatste later woedend een bericht op sociale media. Daarin geeft hij een vertekend beeld van de situatie: volgens hem droeg Paty alle islamitische kinderen op het lokaal te verlaten. Hij noemt de docent ‘een schurk’ die moet worden ‘gestopt’.

Telefoonnummer

In totaal plaatst de vader drie filmpjes waarin hij mensen oproept actie te ondernemen tegen Paty, en in één daarvan gaf hij ook zijn telefoonnummer, zodat mensen contact met hem konden opnemen. De video’s worden verspreid door islamitische organisaties met een groot bereik, en er komen ook bedreigingen bij de rector van de school binnen, maar Paty wordt niet bewaakt. Tien dagen na de les wordt Paty op straat, door een 18-jarige Tsjetsjeen vermoord die, zoals nu blijkt, in de dagen voor de aanval contact heeft gehad met de vader.

De vader zit in hechtenis, evenals de islamitische activist Abdelhakim Sefrioui, die een van de filmpjes samen met hem heeft gemaakt. In totaal worden er op dit moment 16 mensen vastgehouden voor verhoor.

LEES VERDER

Samuel Paty, de docent die iedereen wilde hebben, is nu een martelaar voor het vrije woord
Aardig, geduldig, humoristisch, betrokken. Leerlingen en ouders komen superlatieven tekort voor Samuel Paty, de 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde die vrijdagmiddag een paar honderd meter van zijn school in het rustige Parijse voorstadje Conflans-Sainte-Honorine werd onthoofd door een 18-jarige islamitische terrorist.

De leraar die slachtoffer werd van drie filmpjes op het internet
Leraar Samuel Paty wilde niemand beledigen toen hij een cartoon van Mohammed toonde. Lesmateriaal was het, meer niet. Maar in de sociale media werd hij meteen afgeschilderd als een islamofobe schurk, en dat bericht bereikte de 18-jarige Tsjetsjeen die hem zou onthoofden. Nu is hij een martelaar.

Franse regering wil islamitische verenigingen ‘die vijanden van de republiek zijn’ verbieden
Terwijl Frankrijk nog natrilt van de maatschappelijke schok die de onthoofding van een leraar heeft veroorzaakt, bereidt de Franse regering maatregelen voor. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin wil islamitische verenigingen die ‘vijanden van de republiek zijn’ verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden