Vader van 12-jarige vermoedelijk ook de vader van haar dochter

De vader van het 12-jarige Groningse meisje dat onlangs een dochter baarde, is vermoedelijk ook de vader van die baby. Dat blijkt uit dna-onderzoek, zo maakte het Openbaar Ministerie in Groningen dinsdag bekend. De 52-jarige man is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter.

GRONINGEN - De vader stond vrijwillig dna af op verzoek van de politie. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut , dat de dna-profielen vergeleek, is de kans aanzienlijk dat de vader ook de vader van de baby is. Honderd procent zekerheid is vanwege de familierelatie niet te geven. De 12-jarige moeder heeft natuurlijk ook deels het dna van haar vader.


Volgens het OM wordt de man officieel verdacht van het hebben van gemeenschap met een kind jonger dan 12 jaar. Dat is altijd strafbaar: er staat maximaal twaalf jaar cel voor. Eerder had de Raad voor de Kinderbescherming al aangifte gedaan van een zedenmisdrijf.


De jonge moeder heeft zelf nog altijd niet willen zeggen wie haar zwanger maakte. Om haar rust te gunnen, heeft de politie haar niet aan een verhoor onderworpen.


De zaak leidde tot grote onrust. Journalisten hingen bij de school rond en ondervroegen schoolkinderen. Ook belaagden ze de vader en zijn zoontje in hun woning. De politie haalde hen daarop uit huis en bracht hen naar een onderduikadres. Daar werd de man dinsdagochtend aangehouden.


De tienermoeder en haar dochter worden opgevangen in een pleeggezin, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Die meldde vorige week al dat het meisje beter in een 'rustige, veilige en neutrale omgeving' zou kunnen bijkomen. De rechter beslist binnenkort wat er met moeder en dochter gebeurt. Het jongere broertje is onder de hoede genomen van Bureau Jeugdzorg.


Woordvoerder Richard Bakker van de Raad spreekt van 'een scenario waar je liever niet aan denkt'. Volgens hem zal de hulpverlening aan moeder en baby worden aangepast nu het erop lijkt dat ze slachtoffer is van incest.


'Een 12-jarig meisje dat bevalt, dat is al een trauma. Nu komt er ook nog het trauma bij van incest. Ik hoop dat de feiten zo snel mogelijk komen, zodat Bureau Jeugdzorg gericht aan de slag kan met de hulpverlening - zowel voor moeder als kind als voor het pleeggezin waar ze verblijven. Het meisje moet zo snel mogelijk de situatie gaan verwerken.'


Het meisje kreeg op 22 maart hevige buikkrampen tijdens een uitje met de school. Gealarmeerd ambulancepersoneel hielp haar even later haar dochter ter wereld brengen. Het meisje zou zelf geen idee hebben gehad dat ze zwanger was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden