Vader Snowden in open brief: 'Je hebt inlichtingendiensten doen ontwaken'

Lon Snowden, de vader van klokkenluider Edward Snowden, heeft een open brief aan zijn zoon geschreven als reactie op de verklaring die deze maandag deed uitgaan vanuit Moskou. In zijn verklaring hekelde Edward Snowden onder meer het feit dat de Amerikaanse regering zijn paspoort heeft ingetrokken en hem daarmee feitelijk stateloos heeft gemaakt, als straf voor het lekken van Amerikaanse geheimen. Vader Snowden heeft de brief samen met zijn advocaat opgesteld en uitgestuurd. Hij is hieronder te lezen.

Redactie
President Morales van Bolivia in Oostenrijk, waar hij een tussenstop moest maken omdat Edward Snowden wellicht aan boord van zijn vliegtuig was. Dat was hij niet. Beeld REUTERS
President Morales van Bolivia in Oostenrijk, waar hij een tussenstop moest maken omdat Edward Snowden wellicht aan boord van zijn vliegtuig was. Dat was hij niet.Beeld REUTERS

Edward Joseph Snowden
Moskou

Beste Edward,

Ik, Bruce Fein, schrijf deze brief samen met jouw vader als reactie op de verklaring die jij gisteren hebt afgegeven in Moskou.

Thomas Paine, de stem van de Amerikaanse revolutie, zei ooit dat een patriot zijn land redt van zijn regering.

Wat jij hebt gedaan en nu nog doet heeft de toezichthouders van onze inlichtingendiensten uit een diepe slaap doen ontwaken. Er zijn nu al wetsvoorstellen ingediend om de misstanden op het gebied van spionage in te perken die nu worden begaan onder sectie 215 van de Patriot Act en sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act.

Jij hebt mensen gedwongen de discussie aan te gaan over de vraag of ze liever niet in de gaten worden gehouden door hun regering zonder reden voor verdenking, of dat ze liever als vazallen leven in de hoop op een risicovrij bestaan. Jij bent een hedendaagse Paul Revere, die het Amerikaanse volk oproept het oprukkende gevaar van een tirannieke regering het hoofd te bieden.

Wat in schril contrast staat met jouw handelen is het antwoord dat nationaal inlichtingendirecteur James Clapper in maart gaf op een ondubbelzinnige vraag van senator Ron Wyden:
'Verzamelt de NSA gegevens van miljoenen of honderden miljoenen Amerikanen, in welke vorm dan ook?' Clapper antwoordde: 'nee meneer, dat is niet het geval.' Wyden vroeg door en Clapper dekte zich in. 'Niet bewust. Er zijn gevallen dat ze wellicht, onbedoeld, verzamelen. Maar niet bewust.'

Clapper verdedigde zijn verbijsterende leugenachtigheid later als het minst onwaarheidsgetrouwe antwoord dat hij kon geven. President Obama heeft hem niet in het openbaar bekritiseerd omdat hij het volk ervan heeft weerhouden te weten wat zijn regering doet en om waar nodig veranderingen af te dwingen door middel van vreedzame democratische processen. Dat is wat het betekent om een regering te hebben die de goedkeuring heeft van de geregeerden. 'Wij het volk' zijn oppermachtig onder de Amerikaanse grondwet en regeringsfunctionarissen zijn toevertrouwd met het beheer van onze vrijheden, niet met de verwoesting ervan.

We laten het aan het Amerikaanse volk om te beslissen wie de grotere patriot is: jij of directeur Clapper.

De geschiedenis van de beschaving is er een van moedige mannen en vrouwen die weigeren te buigen voor onrecht of misstanden van de overheid. Het is een geschiedenis van moedige mannen en vrouwen die zich in het leven laten leiden door kennis, deugdzaamheid, wijsheid en onbaatzuchtigheid en niet door simpel comfort. Wij menen dat jouw acties in die eervolle traditie passen en velen delen die overtuiging.

Wat betreft het feit dat jij stateloos bent gemaakt als straf voor jouw vermoedelijke overtredingen van de Espionage Act, zei het Hooggerechtshof in Trop v. Dulles (1958) het volgende: 'De beschaafde landen van de wereld zijn het er bijna unaniem over eens dat stateloosheid niet mag worden opgelegd als straf voor misdaden.'

We denken dat jij het eens bent met de stelling dat het einddoel van de staat moet zijn om mannen en vrouwen in de gelegenheid te stellen vrije keuzes te maken, niet om wereldwijde dominantie te bewerkstelligen door middel van dwang, geweld of spionage. Alle Amerikanen moeten een eerlijke kans hebben om hun ambities te verwezenlijken. Politiek zou geen spelletje moeten zijn met winnaars en verliezers, met kinderachtige beschimpingen over fouten of vergissingen.

Ongeacht de wisselvalligheden des levens zullen wij het Amerikaanse volk blijven onderrichten dat de grondwet en de rechtsstaat binnenkort ten onder gaan, tenzij het volk zijn onverschilligheid en inschikkelijkheid laat varen. Jouw handelen maakt deze uitdaging gemakkelijker.

We moedigen je aan regelmatig met ons van gedachten te wisselen over hoe we de allesbehalve ideale politieke cultuur in de Verenigde Staten kunnen verbeteren. Dat zijn we de nagedachtenis van Valley Forge, Cemetery Ridge, Omaha Beach en andere plaatsen waar grote offers zijn gebracht verschuldigd.

Hoogachtend,

Bruce Fein
Advocaat van Lon Snowden

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden