Vader schutter Orlando veroordeelt aanslag, maar ook homoseksualiteit

De vader van de man die zondag een bloedbad aanrichtte in de homobar Pulse in Orlando heeft afstand genomen van diens 'terreurdaad', maar blijkt zelf ook grote aversie tegen homo's te hebben. In een videoboodschap zegt Seddique Mateen niet te begrijpen wat zijn zoon dreef. Maar homo's - in het Dari gebruikt hij een neerbuigende term - verdienen volgens hem wel straf.

Redactie
Seddique Mateen, vader van de schutter. Beeld ap
Seddique Mateen, vader van de schutter.Beeld ap

Alleen is dat de taak van God en niet van een dienaar van God, aldus Mateen senior in de video, die gericht is aan het Afghaanse volk. Mateen senior zei dat hij nooit een teken had gezien dat zijn zoon geradicaliseerd was. 'Als ik het geweten had, had ik hem tegengehouden. Maar ik wist evenveel als u.'

Zelf liet Mateen senior zich in een televisieprogramma dat hij uit eigen zak betaalde regelmatig lovend uit over de radicaal-islamitische Taliban in Afghanistan en Pakistan. In het programma deed hij zich voor als schaduwpresident van Afghanistan en beweerde hij er een eigen geheime dienst op na te houden. Maar er zijn geen aanwijzingen dat hij bewondering koesterde voor de terreurgroep Islamitische Staat, waardoor zijn zoon zich liet inspireren.

Minuut stilte

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton zei dat zij het bestrijden van dergelijke geradicaliseerde eenlingen de hoogste prioriteit zal geven. Volgens haar moet er meer worden gedaan om haatboodschappen van het internet te weren. Tegelijk pleitte zij voor het verbieden van semi-automatische wapens zoals de AR-15 die Omar Mateen gebruikte bij zijn aanval op de homobar.

Een Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden riep zijn collega's maandag op de vergaderzaal te verlaten als er een minuut stilte wordt gehouden voor de slachtoffers van het bloedbad in de homobar in Orlando. Op die manier wil Jim Himes protesteren tegen de weigering van de Republikeinen mee te werken aan strengere wapenwetten.

De minuut stilte in het Congres kan volgens Himes moeilijk een 'eerbetoon' voor de slachtoffers worden genoemd, gezien de weigerachtige houding van de Republikeinse meerderheid. Himes beschouwt het juist als een belediging voor de slachtoffers. Himes komt uit Connecticut, waar een jonge schutter vier jaar geleden in het stadje Newton 20 schoolkinderen en zes onderwijzers doodschoot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden