Vader onwel, als moeder te veel werkt

Als een moeder meer dan 32 uur werkt, gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van de moderne vader. De man blijkt nog altijd niet goed in staat om voor zichzelf te zorgen....

De 4 procent vaders in Nederland die zorg- en werktaken delen met hun vrouw, voelen zich weliswaar gemiddeld gezonder dan mannen die dat niet doen, maar er is een grens. Ideaal voor de gezondheid van de moderne vader is volgens onderzoekers V. Duindam en E. Spruijt een combinatie waarbij moeder 25 uur en vader 32 uur werkt.

De overgrote meerderheid van de vaders wordt al onwel bij de gedachte dat moeder zoveel afwezig zou zijn. Moeders daarentegen hebben er geen last van als vaders fulltime werken, zo blijkt. Is vader werkloos, dan lijden zowel de vrouw als de man daar fysiek en mentaal onder.

Volgens de onderzoekers zijn mannen voor hun gezondheid meer afhankelijk van hun vrouw dan andersom. Als vrouwen door hun drukke baan minder tijd hebben voor hun huishoudelijke taken, beperken ze zich veelal tot de zorg voor hun eigen gezondheid. Ze komen er dan minder toe hun mannen te verzorgen.

Dit met alle negatieve gevolgen van dien voor de vader. Bij veelvuldige afwezigheid van zijn vrouw voelt hij zich sneller moe en heeft hij 's ochtends al geen zin meer in de dag.

De twee onderzoekers zeggen enigszins teleurgesteld te zijn door hun bevindingen, die overigens overeenkomen met die van Amerikanen die recent een vergelijkbare onderzoek deden. De Utrechtse onderzoekers hadden gehoopt dat vaders al zelfstandiger zouden zijn.

Duindam en Spruijt wijten de 'onzelfstandigheid' van mannen aan de nog bestaande traditionele opvoedingspatronen. Meisjes leren te zorgen en hoe ze de sociale contacten met de omgeving van het gezin moeten onderhouden. Jongens daarentegen worden nog altijd klaargestoomd voor hun taak als kostwinner. Zij zijn door de eeuwen heen ook altijd aangespoord risico te nemen en stress te negeren, in plaats van op hun gezondheid te letten. Onderzoeker Spruijt verwacht dat het nog wel een generatie zal duren voordat mannen niet meer zo 'te lijden hebben' onder de afwezigheid van hun partner.

De Rotterdamse hoogleraar emancipatiezaken A. van Doorne-Huiskes noemt de bevindingen van de Utrechtse onderzoekers ronduit treurig. 'Dat mannen dit over zich laten zeggen.' Volgens haar is het hoog tijd dat mannen wat meer aan hun 'emotioneel management' gaan doen. 'Ik ken mannen die nooit alleen thuis zijn, en dat ook niet willen of kunnen. Ze moeten leren het gezellig te maken voor zichzelf, wat lekkers te koken, ook als hun vrouw er niet is. Moeders zouden hun zonen minder moeten verwennen. Nog te vaak worden 's ochtends de boterhammen van zoonlief gesmeerd.'

Nu de overheid vrouwen aanspoort te werken, moeten mannen worden gestimuleerd voor zichzelf te zorgen. 'In principe kunnen mannen dat heel goed. Maar als een ander dat voor ze doet, dan vinden ze dat net zo makkelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden