#HetDuel

'Vader Le Pen is een vrouwenmeppende, antisemitische racist'

Je moet niet raar opkijken dat de PVV kritiek krijgt op de samenwerking met een Europese delegatie waarin iemand zit die verkondigt dat de gaskamers een voetnoot in de geschiedenis zijn, schrijft Bas Paternotte in reactie op Joost Niemöller.

Beeld afp

Beste Joost,

De laatste keer dat ik collega-commentatoren tranen in hun ogen zag krijgen, was toen ze en masse Barack Obama in hun hart sloten. Ook toen ging het over de stem van de hoop. Enfin, je weet hoe dat is afgelopen. De Patriot Act (Prism, NSA!) is verscherpt, Kamp Guantánamo bestaat nog steeds en ook met het verhaal van de drones ben je bekend. Ik vind dat wij er als beschouwers voor moeten waken onze emoties ruim baan te geven.

Aangaande Rosenmöller, Marijnissen en Zorreguieta heb je natuurlijk gelijk. Aan de andere kant: wij beiden hebben in het recente verleden in HP/De Tijd onze bijdragen geleverd aan de vertellingen van deze duistere geschiedenissen, nietwaar?

Maar dan Le Pen. De feiten liggen er: Geert Wilders wil in het Europees Parlement samenwerken met het Front National. In die Europese fractie zit ook de oprichter van het Front, Jean-Marie Le Pen, een vrouwenmeppende, antisemitische racist. Hij is daar meermaals voor veroordeeld.

Geen gezeur
Waar Máxima boog voor de wil van het Nederlandse volk en haar vader de toegang tot haar huwelijk ontzegde, zien we dat ook Marine Le Pen afstand neemt van haar vader. 'Ik ben niet de dochter van al zijn uitspraken', zei ze. Toch is Jean-Marie Le Pen nog steeds erevoorzitter van het Front en zit hij in het Europees Parlement. Afgaande op de peilingen gaat hij in 2014 zijn ambitie waarmaken door daar nog een termijn aan vast te knopen. Dit alles met de goedkeuring van zijn dochter.

Vragen daarover mag jij afdoen als 'gezeur', ik zie dat echt anders. Zeker, Wilders moet in zijn strijd tegen Europa met iedereen samenwerken die hem goeddunkt. Maar dan moet niemand raar opkijken dat de PVV kritiek krijgt op de samenwerking met een Europese delegatie waarin iemand zit die nadrukkelijk verkondigt dat de gaskamers van Auschwitz-Birkenau en Treblinka slechts een voetnoot in de geschiedenis zijn.

Bas Paternotte is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline.nl en columnist van Geenstijl.nl. Twitter @baspaternotte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden