Vader Indiase studente: laat haar inspiratie zijn

De vader van de Indiase studente die slachtoffer werd van een groepsverkrachting en overleed aan haar verwondingen, heeft de naam van zijn dochter bekendgemaakt. In India is het verboden de identiteit van slachtoffers van seksuele misdrijven openbaar te maken. Dit om hun privacy en daarmee hun veiligheid te beschermen.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De vader heeft de wet genegeerd omdat hij hoopt dat zijn dochter een inspiratie zal zijn voor andere slachtoffers van seksueel geweld in India. 'Wij willen dat de wereld haar echte naam kent', zei Badri Singh Pandey (53) tegen het Britse blad The Sunday People. Zijn 23-jarige dochter heette Jyoti.

'Mijn dochter deed niets verkeerd. Ze stierf terwijl ze zichzelf probeerde te beschermen. Ik ben trots op haar. Het onthullen van haar naam zal andere vrouwen die dergelijke aanvallen hebben overleefd, bemoedigen. Ze zullen kracht putten uit mijn dochter', zo werd Singh Pandey geciteerd. Tegen persbureau Reuterszei hij dat hij geen bezwaar heeft tegen het gebruik van zijn dochters naam in de media.

De studente fysiotherapie overleed eind december in een ziekenhuis in Singapore, twee weken nadat ze in een bus door een groep mannen was verkracht. Vijf verdachten zijn opgepakt en beschuldigd van moord, ontvoering en verkrachting. Vandaag verschijnen ze voor een rechtbank in New Delhi. De verkrachtingszaak leidde in India tot hevige verontwaardiging en massale protesten tegen de kwetsbare positie van vrouwen.

Er gingen de laatste tijd steeds meer stemmen op het slachtoffer bij naam te noemen. Onderminister Shashi Tharoor van Onderwijs deed een beroep op de regering om een nieuwe wet tegen verkrachting de naam van het slachtoffer te geven. 'Zij was een mens met een naam, niet slechts een symbool', aldus Tharoor.

De naam van de jonge vrouw werd gisteren in India razensnel verspreid door sociale media. Velen prezen de oproep van de vader. De traditionele media vermeldden haar naam niet. Door tv-zenders wordt zij aangeduid als 'Amanat', een Urdu-woord dat 'schat' betekent.

De wet die voorschrijft dat de identiteit van slachtoffers van seksueel geweld niet wordt vermeld, is bedoeld om hen te behoeden voor media-aandacht. Slachtoffers van verkrachting worden in India bedreigd door stigmatisering en erger. Verkrachte vrouwen lopen zelfs gevaar te worden vermoord.

De Indiase politie diende een klacht in tegen het tv-station Zee News, dat een interview had uitgezonden met een vriend van Jyoti, die getuige was geweest van de verkrachting en zelf in elkaar is geslagen. De vriend vertelde dat ze door de verkrachters in een busje waren gelokt en dat de vrouw werd misbruikt terwijl ze rondreden. Nadat het tweetal uit het busje was gegooid, lag de vrouw twee uur lang naakt en bloedend langs de weg voordat ze naar een ziekenhuis werd gebracht.

Niemand stopte voor het tweetal, pas na een half uur belde iemand de politie. Toen drie politiewagens arriveerden, gingen de agenten met elkaar in discussie over de vraag wiens taak het was om in actie te komen. De agenten wilden de bloedende vrouw kennelijk niet in de wagen hebben. Zelfs in het ziekenhuis moest het tweetal lang wachten en smeken om kleren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden