Vader Gürz: 'Politie heeft met videomateriaal geknoeid'

De Rijksrecherche is tot de conclusie gekomen dat er 'gepast politiegeweld' gebruikt is tegen Ihsan Gürz, een Turkse Nederlander uit Heemskerk die in zijn cel is overleden. Volgens de familie is het bewijsmateriaal ongeloofwaardig en is er met het videomateriaal geknoeid.

null Beeld

Volgens de vader van Ihsan Gürz is de jongen gedood door het brute geweld van de politie. Er zou een schoenafdruk op zijn borstkas hebben gestaan, zijn neus was gebroken en de jongen zat onder de kneuzingen en blauwe plekken.

De 'schoenafdruk'die de familie op de borst heeft gezien van de overleden jongen en de gebroken ribben zijn volgens de patholoog-anatoom gekomen door het reanimeren, het is de afdruk van de defibrillator

Te zwaar hart
Hoofdofficier Bob Steensma meent dat Ihsan een 'forse hoeveelheid' cocaïne op had. Onderzoek zou uitwijzen dat hartfalen de oorzaak is van zijn dood. 'Hij had een hartafwijking en een te zwaar hart,' aldus Steensma in dagblad de Spits. Daardoor zou de hartspier gescheurd zijn.

Cengiz Gürz, de vader van Ihsan trekt de conclusie van het onderzoek in twijfel. 'Waarom ging het precies deze ene keer fout, en niet de andere keren dat hij drugs gebruikte?' De patholoog-anatoom kan deze vraag ook niet beantwoorden.

Politiegeweld
De advocaat van de familie neemt geen genoegen met deze verklaring en wil verder onderzoek. 'Een hartfalen wordt meestal ingeleid door een gebeurtenis. Die gebeurtenis zou heel goed het politiegeweld kunnen zijn.'

Gürz misdroeg zich in een snackbar en werd opgepakt door de politie. Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich hevig. De politie moest Ihsan met een nekklem naar de grond werken. Hij kreeg klappen van de politie tegen zijn hoofd. Volgens de Rijksrecherche was het gepast geweld om hem rustig te krijgen en in de boeien te slaan.

Videobeelden
De familie zegt op videobeelden te hebben gezien dat de gearresteerde Ihsan, inmiddels met de handboeien om, nog vijf knietjes krijgt van de agenten. De hoofdofficier zegt dat de beelden niet duidelijk genoeg zijn. Volgens de verwanten is er echter geknoeid met het videomateriaal. 'Het was in eerste instantie veel scherper,' aldus de familie.

De vraag waarom de arts, die naar Ihsan keek in het cellencomplex, hem niet naar het ziekenhuis stuurde blijft onbeantwoord. De experts zijn momenteel met vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden