nieuwsDrenthe

Vader gezin Ruinerwold blijft langer vastzitten

De vader die zich met zijn zes kinderen jarenlang terugtrok in een boerderij in Ruinerwold blijft zeker twee weken langer in voorlopige hechtenis. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland maandagmiddag bekend.

Jurre van den Berg
De boerderij waar een vader en zes kinderen een teruggetrokken bestaan leefden.  Beeld BSR Agency
De boerderij waar een vader en zes kinderen een teruggetrokken bestaan leefden.Beeld BSR Agency

Gerrit Jan van D. (67) werd vorige week donderdag gearresteerd op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, witwassen en het benadelen van de gezondheid van anderen. Hij zit in beperkingen, meldt het OM. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

De politie trof de vader en vijf van zijn vermeende kinderen vorige week dinsdag aan in de boerderij met provisorische, af te sluiten ruimten. Zij zouden daar mogelijk al sinds 2010 verblijven, volledig buiten het zicht van instanties en omwonenden. De oudste zoon ontvluchtte twee dagen eerder de boerderij en liep naar het dorpscafé. De eigenaar van de kroeg schakelde de politie in.

Het blijft onduidelijk of de inmiddels allemaal meerderjarige kinderen (in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar) onvrijwillig in de boerderij verbleven. Ze zijn ondergebracht op een recreatiepark in Drenthe. Over hun gezondheid is niets bekendgemaakt.

Meubelmaker

Aanvankelijk werd alleen de huurder van de boerderij aangehouden; de 58-jarige Oostenrijkse meubelmaker Josef B. Die liet zich wel in de buitenwereld zien; buren zagen hem haast dagelijks af en aanrijden. Hij werd aangehouden omdat hij niet wilde meewerken aan het politieonderzoek op het erf. Dat zou beveiligd zijn met hekken en camera's. In de boerderij is een onbekende maar forse hoeveelheid geld aangetroffen.

B. zit ook nog steeds vast, op grond van dezelfde verdenkingen als Van D. Zij waren in een vroeger verleden buren in Hasselt en hadden ook samen een winkel in – ogenschijnlijk – houten speelgoed. Maar daarachter bleek een heel gedachtegoed over natuurlijk bouwen en zelfvoorzienend leven schuil te gaan.

Maandagochtend onthulde de Volkskrant dat Gerrit Jan van D. onder de schuilnaam ‘John Eagles’ online een eigen evangelie optekende, met invloeden uit allerlei religieuze en spirituele stromingen. Ook bekent hij in een bericht dat hij drie jaar geleden een beroerte heeft gehad.

Inmiddels is de website die hij vanuit de boerderij onderhield en waarop hij de duizenden lemma's achterliet uit de lucht gehaald. De website is niet door het Openbaar Ministerie offline gehaald, meldt het OM desgevraagd.

In zijn boerderij in Ruinerwold schreef Gerrit Jan van D. aan zijn eigen evangelie op internet

Vanuit de boerderij in Ruinerwold waar Gerrit Jan van D. zich met zijn kinderen jarenlang terugtrok, ontwikkelde hij zijn eigen evangelie. Als John Eagles schreef Van D., die vandaag wordt voorgeleid, er duizenden artikelen over op internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden