Vader en zoon - en de klapjes

PAUL ONKENHOUT

De ochtend na het meesterwerk van Louis van Gaal zette de NOS een schitterend filmpje online waarop, zo was de belofte, de bondscoach uit z'n dak ging. Getoond werd hoe Van Gaal reageerde op de vijf doelpunten die het Nederlands elftal vrijdag maakte tegen Spanje.

Van Gaal zit in de dug-out naast Danny Blind en Patrick Kluivert, zijn assistenten. Ze dragen witte overhemden. Hun stropdas is oranje. Blind heeft als enige zijn accreditatie niet om zijn nek.

Van Gaal gaat niet uit zijn dak. Hij is wel erg blij natuurlijk. Oranje maakt immers niet vaak vijf doelpunten tegen de wereldkampioen. Veel mensen hadden bovendien weinig vertrouwen in zijn strijdplan, ik druk me voorzichtig uit. Toch is van uitzinnigheid geen sprake. Ik zou het eerder gecontroleerd juichen willen noemen.

Ik heb het filmpje een paar keer bekeken. Alle keren staat Van Gaal op. Viermaal steekt hij een gebalde vuist in de lucht. Na het vierde doelpunt, van Van Persie, balt hij twee vuisten en houdt hij zijn armen laag. Het is het meest triomfantelijke gebaar van de avond. De overwinning is binnen.

Twee keer heeft Van Gaal een flesje water in zijn hand, twee keer een map en een pen, één keer niks. Keeperstrainer Hoek en Kluivert hebben de map ook een keer in hun handen, wat vragen oproept over de taakverdeling binnen de technische staf en trouwens ook over de map.

Twee spelers rennen naar Van Gaal om een high five te geven, Robin van Persie (1-1) en Stefan de Vrij (2-1). Na het derde doelpunt geeft de bondscoach zelfs twee high fives, aan Hoek en aan Kluivert. Na het vijfde doelpunt komt perschef Kees Jansma het beeld instormen om een knuffel te halen.

Het eerste en tweede doelpunt worden gemaakt na passes van Daley Blind, de zoon van Danny. Blind senior vecht na het doelpunt van Robben, de 2-1, tegen zijn tranen. Als hij weer gaat zitten, frummelt hij aan zijn oor en zijn stropdas, om zich een houding te geven.

Overdonderd en geëmotioneerd schudt hij zijn hoofd. Je hoeft geen vader te zijn om het te begrijpen.

Van Gaal keert iets later terug in de dug-out. Hij werpt Blind een snelle blik toe, meer is het niet. Hij gaat zitten en geeft Blind twee klapjes op zijn hoofd; twee vrij harde klapjes zelf.

Onmiddellijk daarna kijken ze allebei weer naar het veld, alsof er niets is voorgevallen. Ook dat is erg ontroerend.

undefined

Paul Onkenhout schrijft tijdens het WK elke dag een column. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden