Vader Brown loodst Britten ook langs MKZ

Never a dull moment voor Gordon Brown. De premier was vrijdag net met vrouw en twee kinderen vertrokken voor vakantie in Dorset (gelegen aan de Zuid-Engelse kust), of hij moest terug naar Downing Street voor spoedoverleg over een dreigende MKZ-crisis....

Die lijkt intussen in de kiem gesmoord. Afgezien van een boerderij in Surrey (ten zuidwesten van Londen) zijn geen verdere ziektegevallen gevonden.

De bron van de besmetting lijkt al bekend: een nabijgelegen laboratorium van de firma Merial (een dochter van het Amerikaanse Merck en het Franse Sanofi-Aventis) in het dorp Pirbright, waar een oud MKZ-virus werd gebruikt voor vaccinproductie. Het virus heeft zich mogelijk door de lucht verspreid.

Voor Brown lijkt het uit te draaien op de derde ontsnapping aan een crisis in korte tijd. Sinds de Schot eind juni aantrad, leven de Britten van crisis naar crisis. Brown spreekt ze telkens vaderlijk toe. Het enige geruststellende is dat het tot dusver steeds met een sisser afloopt; Brown lijkt een engeltje op zijn schouder te hebben.

Toen hij twee dagen in functie was, mislukte een serie aanslagen met autobommen, beraamd door extremistische artsen uit het buitenland. Dat dit niet uitliep op een bloedbad, was te danken aan het amateurisme van de medici en de oplettendheid van hulpdiensten.

Recenter was het land in de greep van overstromingen. Hoewel naar schatting slechts 6500 huizen waterschade opliepen, veel minder dan bij wateroverlast eerder dit jaar, had dit een ramp kunnen worden die de regering-Brown diep in problemen zou hebben gebracht.

Voor het gevaar van overstromingen in het betreffende gebied was al enkele malen gewaarschuwd. De bescherming van enkele essentiële publieke werken liet bovendien te wensen over. Een legioen brandweerlieden wist te voorkomen dat een elektriciteitscentrale uitviel; anders had een half miljoen Engelsen lange tijd zonder stroom gezeten.

De aanpak van de MKZ-uitbraak oogt degelijker. Dat groot alarm werd geslagen nadat zieke koeien waren gevonden op een boerderij in de buurt van Guildford, is niet verwonderlijk. De Britten hebben de MKZ-ramp van 2001 nog vers in het geheugen.

In dat jaar escaleerde de besmetting zodanig dat tussen de 6 en 10 miljoen dieren moesten worden afgemaakt. De economische schade werd begroot op 12 miljard euro, en de Britse veeteelt had jaren nodig om te herstellen.

Ook de toeristenindustrie zag miljarden aan zich voorbij gaan, omdat het platteland, geliefd onder wandelaars en andere vakantiegangers, maandenlang deels was afgegrendeld om de ziekte te helpen indammen.

De enormiteit van de schade was te wijten aan nalatigheid en incompetentie bij tal van overheidsorganen, werd later in rapporten vastgesteld. Zo werd pas vier dagen na de uitbraak een landelijk vervoersverbod ingesteld. De regering-Blair ging niet vrijuit, en de premier moest zelfs de landelijke verkiezingen uitstellen.

De lessen van 2001 lijken geleerd. Zo werd vrijdagavond ogenblikkelijk een algeheel vervoersverbod ingesteld. Totdat precies duidelijk is wat er is gebeurd, blijft het verbod van kracht. Toch lijkt aan deze affaire een smetje te kleven. Het complex werd al in 2002 als risico bestempeld, maar de verbouwing begon pas dit jaar.

Brown lijkt in politiek opzicht zelfs garen te spinnen bij de bijna-rampen. Zijn voorsprong op de Conservatieven in de opiniepeilingen wordt deels verklaard uit zijn ernstig, alert en vastberaden ogende optredens in deze situaties.

Dit contrasteert met zijn voorganger: Tony Blair, liefhebber van verre oorden, greep vaak liever naar de telefoon dan dat hij zijn vakantie afbrak voor een crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden