Update

Vaclav Havel overleden

Vaclav Havel, de oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, is vandaag op 75-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn bureau laten weten. Hij stierf na een lange ziekte in zijn huis in Hradecek, terwijl zijn vrouw en een aantal kloosterzusters bij hem waakten. De kettingroker Havel onderging verscheidene jaren geleden een operatie wegens longkanker.

Vaclav Havel Beeld epa

Havel was van oorsprong (toneel)schrijver. Tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije was hij een van de belangrijkste dissidenten. Havel behoorde in 1977 tot de ondertekenaars van Charta '77, een manifest waarin dissidenten opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en democratie.

Havel werd na de val van het communisme in 1989 president van Tsjecho-Slowakije. Toen Tsjechië en Slowakije op 1 januari 1993 uit elkaar gingen, werd hij president van Tsjechië. Hij legde die functie na twee termijnen in 2003 neer.

Grote risico's
Volgens premier Mark Rutte heeft Havel laten zien 'dat een mens echt het verschil kan maken' en 'dat dictaturen niet onaantastbaar zijn'. De wereld zal Havel herinneren als een groot man, die grote persoonlijke risico's nam om de situatie in zijn land te verbeteren, aldus Rutte vandaag.

Koningin Beatrix zal via een telegram haar medeleven betuigen aan de nabestaanden van Havel, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, noemde Havel 'een ware Europeaan en een kampioen van vrijheid en democratie'. Zijn naam zal volgens Barroso altijd verbonden blijven aan de hereniging van Europa. Havels opvolger als Tsjechisch president, Vaclav Klaus, zei dat Havel het symbool van de moderne Tsjechische staat is geworden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel prees Havel als een man aan wie de Duitsers veel te danken hebben.

Hans-Dietrich Genscher die als Duitse minister van Buitenlandse Zaken (1974 -1992) een cruciale rol heeft gespeeld bij de ondergang van communistische regimes in Centraal- en Oost-Europa zei dat 'Europa armer is geworden, een groot Europeaan en humanist is heengegaan'.


Erasmusprijs

Havel ontving in 1986 de Erasmusprijs. Oorspronkelijk wilde de stichting die de onderscheiding toekent, de dissidentenbeweging Charta '77 bekronen, maar de toenmalige minister Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken verzette zich daartegen. Hij vreesde dat de betrekkingen met Tsjecho-Slowakije dan zouden worden geschaad. Daarom werd besloten de prijs toe te kennen aan Havel, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging.

Havel met de Dalai Lama Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden