Nieuws

Vaccinmeevaller: BioNTech-Pfizer levert EU miljoenen extra doses

BioNTech-Pfizer levert de komende maanden 50 miljoen extra doses van zijn anti-coronavaccin aan de EU-landen. Voor Nederland gaat om 1,95 miljoen extra doses. De levering is een meevaller nu het gebruik van de vaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson wordt vertraagd na meldingen van trombose als zeldzame bijwerking.

Medewerkers van het ziekenhuis in het Belgische Leuven bij het ontdooien van de vaccins van BioNTech-Pfizer. Beeld AP
Medewerkers van het ziekenhuis in het Belgische Leuven bij het ontdooien van de vaccins van BioNTech-Pfizer.Beeld AP

Commissievoorzitter Von der Leyen maakte woensdag verder bekend met BioNTech-Pfizer onderhandelingen te starten over een nieuw contract voor nog eens 1,8 miljard doses, die tussen 2021 en 2023 geleverd moeten worden. De productie ervan, alsook van de grondstoffen, moet in Europa plaatsvinden. Volgens Von der Leyen heeft het mRNA-vaccin van BioNTech-Pfizer ‘zijn waarde bewezen’.

De extra 50 miljoen doses zouden eigenlijk in het laatste kwartaal van dit jaar worden aangeboden, maar BioNTech-Pfizer ziet kans de productie te vervroegen. De 50 miljoen doses worden verdeeld over de lidstaten naar rato van de bevolkingsomvang. De lidstaten moeten zelf de bestelling plaatsen bij de vaccinproducent.

Von der Leyen noemde BioNTech-Pfizer een ‘bewezen betrouwbare partner’. In totaal levert het bedrijf de EU nu 250 miljoen doses in het tweede kwartaal. Voor volledige bescherming met dit vaccin, zijn twee prikken noodzakelijk.

Extra prik

De EU had al contracten voor 2,6 miljard doses van onder meer BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson. Een nieuw contract voor nog eens 1,8 miljard doses met BioNTech-Pfizer is volgens Von der Leyen wenselijk omdat burgers op den duur een extra prik nodig hebben om de bescherming tegen het coronavirus op peil te houden. Daarnaast wil ze dat de EU over voldoende productiecapaciteit beschikt voor het geval nieuwe virusvarianten een ander vaccin vereisen. Tevens stelt de EU doses beschikbaar voor omringende landen en armere landen in de wereld.

De Commissie sluit niet uit dat ook met andere vaccinproducenten een nieuw contract wordt afgesloten. Von der Leyen heeft een voorkeur voor mRNA-vaccins zoals die van BioNTech-Pfizer en Moderna. Het zijn de andersoortige vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson die kampen met zeldzame bijwerkingen als trombose en minder bloedplaatjes. De lidstaten beslissen over de contracten.

In totaal heeft de EU sinds december vorig jaar 126 miljoen vaccindoses ontvangen. Daarvan zijn er inmiddels 100 miljoen gebruikt, waarvan een kwart als tweede doses. De EU telt circa 450 miljoen burgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden