nieuwsvaccinaties zorgpersoneel

‘Vaccineer eerst het ziekenhuispersoneel’ Krijgen Kuipers en Gommers hun zin?

‘Begin deze maandag met het vaccineren van essentieel ziekenhuispersoneel.’ Die oproep deden Diederik Gommers en Ernst Kuipers namens de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen, woensdagavond in Nieuwsuur. Maar gaat dat ook gebeuren?

Diederik Gommers, hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC. Beeld
Diederik Gommers, hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC.

Gommers en Kuipers kregen donderdag steun van de fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver. Hij roept minister Hugo de Jonge op het ziekenhuispersoneel snel te vaccineren. ‘Anders gaat het kabinet dinsdag een zwaar debat tegemoet’, twittert Klaver.

Er liggen inmiddels vaccins van Pfizer opgeslagen in Oss, maar Nederland begint pas op 8 januari met vaccineren. En dan zijn eerst de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen en de verpleeghuisbewoners aan de beurt.

De oproep van Kuipers en Gommers is begrijpelijk gezien de nog steeds toenemende druk op de acute zorg. De ziekenhuizen moeten veel zorg uitstellen en het verzuim is hoog. Minister Hugo de Jonge heeft dan ook begrip voor de zorgen in de ziekenhuizen en heeft toegezegd te kijken wat er mogelijk is.

Zeker is wel dat niet alle ziekenhuismedewerkers vooraan de rij kunnen aansluiten. Want de vaccinatiestrategie die minister De Jonge heeft uitgestippeld is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad uit november: ‘Het voorkomen en verminderen van (ernstige) ziekte en sterfte als gevolg van covid-19.’ Dat betekent dat eerst de meest kwetsbaren, de bewoners van verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen, voor vaccinatie in aanmerking zouden moeten komen.

In hun advies van 24 december, specifiek over het eerste goedgekeurde vaccin Pfizer, adviseert de Gezondheidsraad dit vaccin juist primair in te zetten voor ouderen en slechts beperkt voor zorgmedewerkers. Het vaccin werkt bij ouderen beter dan verwacht en bij hen treedt de meest ernstige ziekte en sterfte op door covid-19, aldus de Gezondheidsraad.

Logistiek

Dat Nederland op 8 januari dan toch begint met zorgmedewerkers van de verpleeghuizen heeft een logistieke achtergrond. Het vaccin van Pfizer, dat wordt verpakt per duizend doses, bleek niet goed geschikt voor kleinschalige vaccinaties in verpleeghuizen. Daarom hebben de GGD's in allerijl 25 regionale vaccinatiehallen ingericht waar deze zorgmedewerkers terecht kunnen voor hun prikken. Eerst in drie locaties in Utrecht, Rotterdam en Veghel, en vanaf 18 januari in het hele land. Het idee is dat als de zorgmedewerkers die in verpleeghuizen met de meest kwetsbare groepen werken beschermd zijn tegen het virus, ook de bewoners minder risico lopen op besmetting.

Minister Hugo de Jonge heeft het advies van de Gezondheidsraad van 24 december ter harte genomen. Hij laat nu onderzoeken of het toch mogelijk is de verpleeghuisbewoners met het vaccin van Pfizer te vaccineren. In Duitsland gaan nu mobiele teams met dit vaccin de verpleeghuizen af, wellicht is een dergelijke constructie in Nederland ook mogelijk.

Daarnaast bekijkt de minister of ook de thuiswonende ouderen sneller aan de beurt kunnen komen, met een prik van dit vaccin. Die vaccinatie zal dan moeten plaatsvinden in de grootschalige hallen van de GGD’s. Vanwege de grote verpakkingen en de bewaartemperatuur van -70 graden kunnen huisartsen dit vaccin lastig verstekken. Komende week zal De Jonge de Kamer bijpraten over de uitkomsten.

Discussie

De focus van de vaccinatiestart ligt dus, net als in de meeste andere landen, heel duidelijk op de bescherming van de meest kwetsbare groepen. Maar omdat het Nederlandse vaccinatieprogramma zo traag op gang komt, neemt de discussie daarover toe. En mengt ook de lobby vanuit de ziekenhuizen zich in de vaccinatiestrategie. ‘Wij vinden dat in de zorg, zeker in de situatie waarin de druk nog lange tijd heel hoog blijft, het cruciaal is dat personeel beschikbaar blijft voor de zorg’, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nieuwsuur. ‘Als het nodig is, haal ik de vaccins desnoods zelf op in Oss’, vulde Diederik Gommers aan. ‘Ik ben vrij.’

Of de vaccinatiestrategie nog wordt gewijzigd, wil de woordvoerder van Hugo de Jonge nog niet zeggen. ‘Maandag wordt er meer duidelijk in een Kamerbrief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden