nieuws

Vaccinatietempo in Azië komt op stoom, VS zien stagnatie van de cijfers

De belangrijkste coronacijfers van maandag: vaccineren in Zuidoost-Azië komt eindelijk op stoom, Thailand en Filipijnen beginnen met grootschalige vaccinatiecampagnes. In de Verenigde Staten stagneert de vaccinatie, ondanks de tieners die nu gevaccineerd kunnen worden.

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen
Inwoners van Bangkok, India worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Beeld EPA
Inwoners van Bangkok, India worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.Beeld EPA

Thailand en Filipijnen beginnen met langverwachte vaccinatiecampagnes

Het vaccinatietempo in Azië komt verder op stoom, nu Thailand en de Filipijnen beginnen met grote vaccinatiecampagnes. Enige vaart is van groot belang, nu diverse Aziatische landen kampen met grote uitbraken van het virus. In de Filipijnen krijgen vanaf woensdag 35 miljoen inwoners een vaccin als ze buitenshuis werken, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Het land verwacht dat er in het derde en vierde kwartaal meer doses zullen worden geleverd. Azië blijft met 26 toegediende doses per 100 inwoners achter op Noord-Amerika (64), Europa (52) en Zuid-Amerika (31). Veel Aziatische overheden hebben problemen gehad met de leveringen van vaccins, vele zijn ook afhankelijk van het Covax-programma dat landen met lagere inkomens voorziet van gratis doses. In Oost- en Zuidoost Azië hebben Mongolië, de Maldiven en Singapore de meeste inwoners geprikt, respectievelijk 104, 89 en 62 per 100 inwoners. Vietnam en Taiwan zijn hekkensluiters met 1 en 3 prikken per 100 inwoners.

Vaccinatie in VS stagneert, lage vaccinatiegraad onder 40-minners

In de Verenigde Staten neemt het tempo van vaccineren de laatste weken in rap tempo af. Het lijkt erop dat wie ingeënt wil worden tegen het virus al een vaccin heeft gekregen. Sinds half mei krijgen ook tieners een vaccinatie, waardoor het tempo aanvankelijk weer iets opliep. Maar het gemiddeld aantal gezette prikken deze week is weer gelijk aan begin januari. Ruim 40 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd, de helft kreeg één dosis. De overheid wil voor 4 juli, Independence Day, tenminste 70 procent van de bevolking eenmaal vaccineren. De vraag is of dit lukt, gezien de geringe interesse. Vooral onder 40-minners blijft de vaccinatiegraad laag. Tot dusver zijn 300 miljoen doses toegediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden