NieuwsVaccineren

Vaccinatiegraad voor het eerst in vijf jaar licht toegenomen

Voor het eerst in vijf jaar is er een toename in het aantal kinderen dat vaccinaties uit het rijksvacinatieprogramma krijgt. Dat concludeert het RIVM in een rapportage over de vaccinatiegraad in 2019, dat dinsdag is verschenen.

Redactie
Nadat de vaccinatiegraad jarenlang daalde, is er nu een lichte stijging te zien. Beeld Arie Kievit
Nadat de vaccinatiegraad jarenlang daalde, is er nu een lichte stijging te zien.Beeld Arie Kievit

De toename is weliswaar licht, maar staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is enthousiast. ‘Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde’, aldus de bewindsman. ‘Het is echt goed nieuws dat de vaccinatiegraad nu licht stijgt.’

De vaccinatiegraad van BMR (bof, mazelen, rodehond) en meningokokkenziekte steeg vorig jaar met respectievelijk 0,7 procentpunt (tot 93,6 procent) en 0,6 procentpunt (tot 93,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De landelijke vaccinatiegraad van HPV (baarmoederhalskanker) voor meisjes geboren in 2005 nam met 7,5 procentpunt toe tot 53 procent. Dat cijfer ligt nog hoger (58,5 procent) wanneer ook de HPV-vaccinaties worden meegenomen die na 14de verjaardag zijn gegeven.

Blokhuis en andere deelnemers aan de Vaccinatiealliantie blijven zich inzetten om het belang van vaccineren te benadrukken. Ze vinden ook dat er transparant over moet worden gecommuniceerd, zeker nu het coronavirus rondwaart. ‘Binnen de denktank misinformatie wordt gewerkt aan een gerichte aanpak om het tegengaan van desinformatie te bevorderen, onder andere over de ontwikkeling van mogelijke covid-19-vaccins’, aldus het ministerie van VWS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden