Nieuws

Vaccinatiecijfers overschat door programmeerfouten, 220 duizend prikken minder

Door een aantal programmeerfouten zijn de vaccinatiecijfers in Nederland overschat. Vooral het aantal prikken bij huisartsen werd te rooskleurig ingeschat, meldt het RIVM. Vanaf 13 april zijn daardoor 220 duizend prikken teveel geteld. Bij huisartsen en zorginstellingen zijn 10 procent meer vaccinaties geteld dan in werkelijkheid zijn toegediend.

Serena Frijters en Sjors Hofstede
Mensen worden gevaccineerd in de huisartsenpost Nieuw-Beijerland met AstraZeneca.  Beeld Arie Kievit
Mensen worden gevaccineerd in de huisartsenpost Nieuw-Beijerland met AstraZeneca.Beeld Arie Kievit

Door de aanpassing zijn er in Nederland momenteel 5.265.860 prikken geregistreerd. Daarmee geeft het coronadashboard van de Rijksoverheid ongeveer net zoveel toegediende vaccinaties aan als op dinsdag, in plaats van de geplande ruim 200 duizend hoger.

Door de aanpassing zakt Nederland ook enigszins in de Europese vergelijking. Met krap 30 prikken per 100 inwoners, staat Nederland nu in de Europese Unie op de veertiende plek, vlak na Zweden en Portugal. Voor de bijstelling stond Nederland op plek twaalf. De planning voor deze week is bijgesteld: in plaats van 730 duizend prikken denkt het ministerie van VWS nu dat er minder dan 650 duizend vaccinaties zullen worden toegediend, zo blijkt uit het Coronadashboard.

Het is niet de eerste keer dat de cijfers achteraf anders blijken te zijn. Half april nam het aantal geregistreerde prikken door de nieuwe rekenmethode juist in één klap met ruim 700 duizend toe. Ook begin februari werden de aantallen verschillende keren naar boven én beneden bijgesteld.

Het RIVM hanteert sinds half april een nieuwe rekenmethode om het aantal toegediende vaccinaties te schatten. Toen steeg Nederland juist in één dag in de ranglijsten, doordat het totaal aantal prikken toenam van 3,2 miljoen naar bijna 4 miljoen. Nederland passeerde toen onder meer Duitsland en Frankrijk. Nu blijkt dat in het programmeren van die rekenmethode verschillende fouten zijn gemaakt. Zo is bij huisartsen onterecht meegerekend dat ze ook in het weekend prikken, en was de prikstop met AstraZeneca niet meegeteld. Op het moment van herberekening waren de rekenmeesters van het RIVM zeker van hun zaak. Toch ontstond er ‘vrij snel’ twijfel, omdat de cijfers nogal hoog uit waren gevallen. ‘Toen is alles opnieuw tegen het licht gehouden en vervolgens gecontroleerd door een externe partij’, aldus een woordvoerder. Dit keer is het RIVM wel zeker over de schattingen.

De cijfers worden geschat op basis van het aantal verdeelde vaccins, omdat niet alle uitvoerders van de vaccinatiecampagne een directe verbinding hebben met het landelijk registratiesysteem. Alleen de GGD’s en ziekenhuizen leveren consequent vaccinatiedata aan volgens het RIVM.

In het meest recente advies heeft het Outbreak Management Team haar zorgen geuit over het feit dat veel vaccins niet geteld worden, maar geschat op basis van leveringen. Hierdoor dreigt Nederland het zicht op de effectiviteit van vaccins kwijt te raken en kunnen mensen moeilijker opgespoord worden bij bijwerkingen.

Volgens de woordvoerder van het RIVM raken deze problemen aan de verkeerde telling. Daarom roept ze instellingen op de gegevens aan te leveren: ‘Als we kunnen tellen, hoeven we niet te schatten. Dan gebeuren deze fouten niet.’ Het RIVM belt deze dagen alle zorginstellingen die vaccins toedienen om te benadrukken hoe belangrijk de data zijn. Eind volgende week hoopt het instituut iedereen te hebben gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden