nieuws

Vaccinatiebeleid opnieuw aangepast: chronisch zieken krijgen weer een nieuwe plek in het schema

De vaccinatiestrategie is wederom aangepast voor mensen met chronische aandoeningen. Hun belangenvereniging vindt het onbegrijpelijk dat zij zo lang moeten wachten op een prik.

Een aantal nieuwe groepen met chronische aandoeningen komt eerder in aanmerking voor een vaccin. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een aantal nieuwe groepen met chronische aandoeningen komt eerder in aanmerking voor een vaccin.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Alleen voor een kleine groep van 30 duizend personen met een zeer hoog risico is sprake van vaccinatievoorrang. Zij kunnen vanaf volgende week aanspraak maken op een prik. Het betreft onder meer mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, of aan een ernstige nierziekte lijden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer.

In die Kamerbrief noemt de minister ook een groep van ongeveer een miljoen mensen met chronische aandoeningen, zoals astma en andere luchtwegenaandoeningen, hartproblemen, diabetes, nierziekten en immuunziekten. Zij kunnen naar verwachting vanaf begin mei terecht bij hun huisarts, nadat de 60 tot 64-jarigen hun prik hebben gehad. Dan komen ook de (gezonde) 50- tot 59-jarigen aan de beurt.

De belangenvereniging Iederin voor chronisch zieken vindt dit nog veel te laat. Hun voorzitter Illya Soffer noemt het onbegrijpelijk dat ‘een miljoen personen met een medische indicatie in het vaccinatieschema geruisloos naar achter zijn geschoven’. Terwijl volgens haar een aanzienlijk deel van deze groep, vanwege het gezondheidsrisico, al bijna een jaar in thuisisolatie zit.

Thuiswonende ouderen

De minister heeft de vaccinatievolgorde van de verschillende doelgroepen namelijk voortdurend aangepast. Aanvankelijk stonden de 18- tot 60-jarigen met chronische aandoeningen nog flink vooraan. Al in het eerste kwartaal zou met hun vaccinatie een begin worden gemaakt. Maar in de loop van de tijd schoven zij naar achteren, door nieuwe keuzes. Zo zijn onder meer, op advies van de Gezondheidsraad, de thuiswonende ouderen flink naar voren gehaald in de vaccinatiestrategie.

Uit hun nieuwe plek op de routekaart blijkt dat deze chronisch zieken onder de 60 jaar geduld moeten hebben. Vorige week zijn de huisartsen in Zeeland begonnen met het vaccineren van de 60- tot 64-jarigen, plus de mensen met zwaar overgewicht en het syndroom van Down. Daarna worden vaccins geleverd aan de huisartsen in andere provincies om deze groepen te bedienen, te beginnen in Brabant en Limburg.

De snelheid van dit proces wordt ook bepaald door de omvang van de leveringen van het vaccin van AstraZeneca. De afspraken met deze farmaceut blijken nogal wankel. Zo heeft AstraZeneca voor de komende twee weken zijn leveringsschema aan Europa aangepast, waardoor er dan nauwelijks doses van dit vaccin binnenkomen.

Mede door die onzekerheid rond AstraZeneca zijn de leveringstabellen van het ministerie van Volksgezondheid naar beneden bijgesteld. In het tweede kwartaal worden niet langer 20 miljoen doses vaccin verwacht, maar 16,8 miljoen. Door die onzekere leveringsaantallen is het lastig plannen, aldus De Jonge.

Toch gaat de minister ervan uit dat in het tweede kwartaal een flinke versnelling kan worden ingezet, tot mogelijk 2,5 miljoen prikken per week. Hiervoor moet de logistiek in de 54 ggd-vaccinatielocaties worden verbeterd. Hoogleraar logistiek Jan Fransoo is hiervoor met de GGD West-Brabant aan het onderzoeken hoe het sneller kan. Bijvoorbeeld door de administratie van de vaccinaties los te koppelen van het prikken. Ook hebben de ziekenhuizen aangeboden dat zij kunnen bijspringen bij het prikken, als dat nodig is.

De opkomst van nieuwe virusvarianten maakt de noodzaak groter om te versnellen. De minister heeft het RIVM gevraagd de studies te beoordelen naar het beschermende effect van alleen één vaccinatieprik. Dit omdat er stemmen opgaan om de schaarse hoeveelheid vaccin te verdelen over zo veel mogelijk mensen, om zo de bevolking sneller weerbaar te maken voor het virus. Ook wil de minister bekijken of het mogelijk is om mensen die al corona hebben gehad, later te vaccineren.

Afgelopen zondag werd in Nederland de miljoenste vaccinatieprik gezet. De ggd’s zijn bezig de mobiele ouderen te vaccineren, als ook de zorgwerknemers in de gehandicaptenzorg. Ook komen nu de 65 duizend bewoners van de ggz-instellingen aan de beurt voor een prik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden