nieuws

Vaccinatie zestigers gaat sneller dan verwacht: in april ontvangen bijna alle 60-plussers uitnodiging

Eind deze maand hebben bijna alle zestigers een vaccinatieafspraak kunnen maken. Dat is sneller dan verwacht: aanvankelijk zouden ‘in de tweede helft van mei’ alle zestigers een uitnodiging hebben ontvangen.

De overheid mikte erop dat ‘in de tweede helft van mei’ alle zestigers een vaccinatie-uitnodiging zouden hebben ontvangen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De overheid mikte erop dat ‘in de tweede helft van mei’ alle zestigers een vaccinatie-uitnodiging zouden hebben ontvangen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Mensen die zijn geboren in de jaren 1953 en 1954 kunnen vanaf maandag online een afspraak maken bij de GGD om zich te laten vaccineren. Zij ontvangen later deze week hun uitnodigingsbrief, maar hoeven daar niet op te wachten om met hun digid een afspraak in te plannen.

Mensen geboren in 1955 zijn volgende week aan de beurt. Als zij bij de GGD een afspraak maken, worden zij ingeënt met het Pfizer-vaccin. In totaal gaat het om 600 duizend mensen die in 1953, ’54 of ’55 geboren zijn.

Daarmee hebben in april bijna alle zestigers de kans gehad een vaccinatieafspraak te maken. De afspraak is namelijk dat de huisartsen de mensen prikken die in de jaren 1956-1960 zijn geboren. In de noordelijke helft van het land (de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Overijssel) hebben de huisartsen die leeftijdsgroep al grotendeels gehad.

Vrije keuze

Sterker nog; als zij vaccins overhebben van het prikken van de jongste zestigers, mogen zij verder prikken met oudere zestigers. Diezelfde mensen mogen zich nu ook bij de GGD laten prikken, en daarmee mogen zij – voor het eerst deze campagne – kiezen welk vaccin zij willen: AstraZeneca bij de huisarts, of Pfizer bij de GGD.

In de zuidelijke provincies zijn vooralsnog alleen de 64- en 63-jarigen door de huisartsen gevaccineerd. De komende twee á drie weken, als Nederland naar verwachting ruim 650 duizend AstraZeneca-vaccins binnenkrijgt, kunnen ook de jongere zestigers in de zuidelijke helft van Nederland een uitnodiging van de huisarts verwachten.

Tot nu mikte de overheid erop dat ‘in de tweede helft van mei’ alle zestigers een vaccinatie-uitnodiging zouden hebben ontvangen. Dat moment lijkt nu flink eerder te komen.

Wat te doen met AstraZeneca?

Dat roept wel meteen de vraag op wat er daarna gebeurt met de AstraZeneca-vaccins. Tot nu toe zei minister De Jonge dat die vraag nog niet heel dringend was, omdat tot en met eind mei alle AstraZeneca-vaccins hard nodig waren om de zestigers mee in te enten.

Dat was buiten Pfizer gerekend. Die farmaceut meldde afgelopen vrijdag al vanaf volgende week substantieel meer vaccins per week te gaan leveren. Binnen een maand gaat het al om een half miljoen vaccins extra. Al die vaccins worden ook gebruikt om zestigers mee in te enten.

De Kamer heeft erop aangedrongen mensen onder de zestig die wél AstraZeneca willen daartoe in de gelegenheid te stellen. De Jonge zei vorige week daar naar te willen kijken, maar vreesde ‘de enorme puzzel’ die zo’n vrije vaccinatiekeuze in de praktijk zal blijken te zijn.

4,5 miljoen vaccinaties

Ondertussen is de vaccinatiecampagne flink op stoom gekomen. Afgelopen week zijn er bijna 800 duizend (795.441 om precies te zijn) vaccinaties gezet, in totaal staat de teller nu op meer dan 4,5 miljoen.

Alle ogen zijn nu gericht op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat morgen met meer informatie komt over het vaccin van Janssen. Ook daar lijken zeer zeldzame, ernstige bijwerkingen bij voor te komen. Maar als het EMA groen licht geeft – en Nederland neemt dat over – heeft ook dat positieve gevolgen voor de vaccinatiecampagne. Binnen een maand hoopt Nederland op bijna 900 duizend doses van het in Leiden ontwikkelde vaccin, waar maar één prik van nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden