Vaccin tegen baarmoederhalskanker in de maak

Het farmaceutisch bedrijf Merck Sharpe en Dohme (MSD) werkt aan een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De entstof moet meisjes en vrouwen beschermen tegen twee typen van het zogenoemde humaan papilloma virus (hpv), die belangrijke veroorzakers van baarmoederhalskanker zijn....

Volgens oncologisch gynaecoloog dr. H. Nijman van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) veroorzaken deze twee typen '60 tot 70 procent' van de gevallen van deze vorm van kanker in Nederland.

Het onderzoek bevindt zich 'dicht richting de eindstreep'. De fabrikant werkt volgens Nijman aan de registratie van het vaccin. Eind 2003 en begin 2004 hebben vijftien meisjes via het UMCG meegedaan aan een proef met de entstof.

Hoewel de eerste resultaten er goed uitzien, is Nijman voorzichtig over een mogelijke doorbraak. 'Er zitten nog een hoop haken en ogen aan.' Op dit moment is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoelang de bescherming tegen de twee virustypen duurt. Ook is nog onbekend hoe de andere 98 typen gaan reageren.

Hpv telt honderd zogenoemde subtypen. Acht daarvan zijn volgens Nijman 'heel erg belangrijk' bij de ontwikkeling van een tumor in de baarmoederhals. Twee van die belangrijke typen, die ook het meest voorkomen in de westerse wereld, zijn er nu voor het vaccin uitgelicht. Of de andere typen dat gat straks opvullen, is niet bekend.

Mocht het vaccin daadwerkelijk zijn verwachtingen waarmaken, dan is in de ogen van de Groningse gynaecoloog wel degelijk 'een hele slag gewonnen'. Meisjes kunnen dan op jonge leeftijd beschermd worden tegen de twee belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker.

Dat ook via vaccinatie andere vormen van kanker mogelijk in de nabije toekomst kunnen worden voorkomen, noemt Nijman een 'illusie'. 'Tien, twintig, dertig jaar? In ieder geval nog heel ver weg. Dit is waarschijnlijk de uitzondering op de regel. Het unieke van baarmoederhalskanker is dat een virus een rol speelt.'

Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlijden in Nederland jaarlijks 235 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Bij ruim 750 vrouwen wordt deze vorm van kanker jaarlijks ontdekt. Via bevolkingsonderzoek onder vrouwen tussen dertig en zestig jaar worden tumoren in de baarmoederhals in een steeds vroeger stadium opgespoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden