Vaccin gevonden tegen vogelgriep

Het Britse farmaceutische bedrijf GSK heeft een vaccin ontwikkeld tegen het beruchte H5N1-vogelgriepvirus. Dit virus heeft de afgelopen drie jaar miljoenen stuks pluimvee gedood, vooral in Aziatische landen.

Het vaccin biedt bescherming tegen meerdere wereldwijd verspreide griepvirus-‘stammen’: niet alleen tegen het H5N1-vogelgriepvirus, waarvan monsters zijn genomen bij overledenen in Vietnam, maar ook tegen een afwijkende virusstam die in Indonesië in overledenen is aangetroffen.

Fretten
Dit blijkt uit een studie van ViroClinics, een bedrijfje van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat het vaccin heeft getest op een twintigtal fretten. De luchtwegen van fretten lijken veel op die van de mens. De onderzoeksresultaten zijn vandaag op de wetenschappelijke site PloSone gezet.

Het H5N1-virus verandert voortdurend iets van gedaante: het past zich aan de mens aan. Het risico dat mensen elkaar besmetten wordt daardoor groter. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt de ontwikkeling van een pandemische stam van dit virus waarmee mensen elkaar op grote schaal zullen besmetten. Zo’n 20 procent van de wereldbevolking zal ziek worden. De WHO gaat uit van miljoenen doden wereldwijd.

Pandemische stam
Een beschermend vaccin is pas te maken na een eerste grote uitbraak: dan is de precieze gedaante van de pandemische stam bekend. Vervolgens duurt het nog vier tot zes maanden voordat een vaccin op grote schaal beschikbaar is.

Vaccinbedrijf GSK bereikt bredere bescherming door toevoeging van een adjuvans, een stof die de reactie van het immuunsysteem versterkt. Daardoor zou nu al een pandemisch vaccin gemaakt en opgeslagen kunnen worden, is het idee. Duikt bij een uitbraak een pandemische stam op dan kunnen mensen direct worden ingeënt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.