Vaccin Gardasil niet in basispakket

Het vaccin Gardasil tegen baarmoederhalskanker komt niet voor vergoeding in aanmerking. Opname in het basispakket van de ziektekostenverzekering is niet nodig, adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) minister Klink van Volksgezondheid....

Broer Scholtens

Het vaccin kan beter worden opgenomen in het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Op die manier is de kans groter dat meisjes en vrouwen zich laten vaccineren, vindt het CVZ. Zo kan bescherming tegen een infectie met het papillomavirus, een voorloper van baarmoederhalskanker, beter worden gegarandeerd. De Gezondheidsraad komt voor het eind van het jaar met een advies over opname van het vaccin in het RVP.

Gemma Kenter, voorzitter van de vaccincommissie van de gynaecologenvereniging NVOG is teleurgesteld. ‘Nu kunnen alleen vrouwen die zich dat kunnen permiteren zich laten vaccineren.’ Ook de fabrikant Sanofi is verbaasd. Het bedrijf wijst erop dat het vaccin in landen als Duitsland en Frankrijk wel wordt vergoed.

Het papillomavirus wordt overgedragen door geslachtsverkeer. Het kan op de lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Gardasil is eind vorig jaar in Europa geregistreerd als eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker. Een tweede vaccin, van GSK, komt in de zomer op de markt.

Er is een honderdtal verschillende papillomavirussen. Gardasil beschermt tegen twee virussen die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de baarmoederhalskankergevallen.

Het vaccin is bedoeld voor meisjes (ouder dan 12 jaar) en jonge vrouwen, de doelgroep met de hoogste infectiegraad. Er zijn drie injecties nodig voor volledige bescherming, gedurende minimaal vijf jaar: kosten 300 tot 400 euro.

Het CVZ erkent de therapeutische meerwaarde van het vaccin, met name voor meisjes en vrouwen die nog niet zijn geïnfecteerd. Het college vindt de doelmatigheid – kosten afgewogen tegen voordelen - echter onvoldoende voor opname in het basispakket: kosten 35,6 miljoen euro per jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden