nieuwsverenigde staten

Vacature in het hooggerechtshof biedt president Trump politieke kans

President Donald Trump kan het Amerikaanse hooggerechtshof binnenkort met een nieuwe benoeming naar zijn hand zetten. De 81-jarige rechter Anthony Kennedy kondigde woensdag aan dat hij na dertig jaar in het college eind juli met pensioen gaat.

President Donald Trump en opperrechter Anthony Kennedy in april 2017. Beeld REUTERS

Trump liet weten dat de zoektocht naar een opvolger ‘onmiddellijk’ zal beginnen. Hij noemde de alom gerespecteerde Kennedy, een gematigd conservatieve Republikein die met zijn 81 jaar het op een na oudste lid van het hooggerechtshof is, een man van ‘geweldige visie’, en zei te hopen dat zijn opvolger net zo ‘buitengewoon’ zou zijn.

Na Kennedy’s pensionering zal het negenhoofdige hooggerechtshof gelijk verdeeld zijn in vier progressieve en vier conservatieve rechters. Trumps nieuwe kandidaat zal de balans naar alle waarschijnlijkheid laten doorslaan naar conservatieve kant. Die benoeming is nog wel afhankelijk van de instemming van de Senaat, waarin de Republikeinen over een minieme meerderheid beschikken.

Kennedy werd in 1988 door president Reagan in het hooggerechtshof benoemd. Hij speelde als conservatief met liberale trekjes vaak een sleutelrol, en maakte met zijn swing vote linkse verworvenheden als de verankering van homorechten (hij schreef het vonnis waarmee in 2015 het homohuwelijk werd erkend), positieve discriminatie en het recht op abortus mogelijk.

Tegelijk was Kennedy ook cruciaal voor uitspraken over rechtsere thema’s als campagnefinanciering, vuurwapenbezit en grenzen aan het recht op abortus. Abortus wordt waarschijnlijk ook een van de belangrijkste thema’s voor zijn opvolger. Trump heeft gezegd dat hij rechters wil benoemen die het recht op abortus willen inperken.

Waarnemers verwachten dat Trump, die een lijst met 25 kandidaten heeft, binnen enkele weken met een opvolger voor Kennedy komt, net als bij zijn eerste benoeming voor het hof, Neil Gorsuch in 2017. Veel genoemd worden rechter Thomas Hardiman uit Pennsylvania, William Pryor uit Alabama en Brett Kavanaugh uit Washington DC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden