'Vaarwel Nederland', roepen Republikeinse Oranjes in Den Haag

DEN HAAG - Door de inhuldiging van koning Willem-Alexander was 2013 dan wel een Oranjejaar, maar een annus horribilis voor de republikeinen was het geenszins. 'Het aantal leden is het afgelopen jaar fors gestegen, naar 2.800', maakt voorzitter Anjo Clement van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) zaterdag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie.


Meer dan honderd leden van dat genootschap zijn naar de Haagse Pulchri Studio gekomen. Enig minpuntje: veel jonge mensen zijn daar niet bij. Maar een republikeins esprit is er zeker nog in Nederland.


Kijk, daar zijn - uit de dood opgestaan - stadhouder Willem V (in 1795 voor de Fransen gevlucht), kroonprins Willem III (die geen koning wilde worden), en koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard (in 1940 voor de Duitsers gevlucht). Voornaam schrijden zij de Louis XV-zaal van Pulchri binnen, om toe te lichten waarom zij indertijd het land halsoverkop verlieten.


Nederland mag dan op 30 november hebben herdacht dat het 200 jaar geleden was dat prins Willem landde op het strand van Scheveningen, 'om terug te komen moet je eerst zijn vertrokken en daarover lees je in de propaganda van de Rijksvoorlichtingsdienst doorgaans veel minder'.


De woorden zijn van Hans Maessen, het NRG-lid dat deze middag presenteert, de man ook die 30 april op de Dam werd gearresteerd. Onrechtmatig, zoals al snel werd vastgesteld, een van de redenen waarom de sympathiefactor voor de republikeinen juist het afgelopen jaar is toegenomen.


De vijf ooit gevluchte Oranjes nemen plaats achter een lange tafel met microfoons, als geven zij een heuse persconferentie. 'Wat ziet u er nog goed uit!', complimenteert Maessen de acteurs die hun rol buitengewoon serieus nemen. Tot hilariteit van de zaal spreken zij in variaties hun definitieve afscheid uit: 'Vaarwel Nederland, het ga u allen goed. Dat zal ook zonder mij best lukken!'


Verrassing van de middag is dat ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich bij het gezelschap voegen. De koning klaagt over 'infame programma's' als Lucky TV en wil het liefst 'weg van hier'. 'Statusverlies' weerhoudt hem. Máxima is gedecideerder: zij stelt, mede namens haar man, de functie van staatshoofd beschikbaar. Daarna zijn zij wel verkiesbaar tot president, 'een recht dat iedere Nederlander heeft'. Of dat een duobaan is dan, vraagt Maessen. 'Ja', antwoordt Máxima, 'Alexander kan dat niet alleen.'


In een grote witte limousine vertrekken de zeven koninklijke acteurs daarna richting Scheveningen, met verder onbekende bestemming. De republikeinen op het Lange Voorhout zwaaien ze opgelucht uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.