Vaart een land beter onder demissionaire kabinetten?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Misschien zou het beter zijn als ieder land na een vier jaar lange beleidslawine twee jaar pas op de plaats maakt. Er kan dan worden geëvalueerd wat werkt en niet werkt, voordat een volgende regering aan de boom gaat schudden.

Maandag leek of na de eerste, mislukte formatie van 61 dagen het land even redeloos, radeloos en reddeloos was geworden als in het rampjaar 1672. Maar gisteren werd bijna likkebaardend gemeld dat de economie dit jaar 3,4 procent groeit. Het kan bijna niet beter gaan dan nu. Als politici met hun handen van de zaken afblijven, zoals demissionaire regeringen moeten doen, maken ze ook geen brokken.

Nederland zit niet te wachten op een nieuwe coalitie van vier of meer partijen die met allerlei ingewikkelde compromissen daden wil stellen. Natuurlijk moet in een democratie recht worden gedaan aan de uitspraak van de kiezer, maar dat is niet meteen goed voor het land, laat staan de economie.

De Belgen weten er alles van. Daar vonden op 13 juni 2010 verkiezingen plaats. Pas 541 dagen later, op 6 december 2011, werd het kabinet van premier Elio Di Rupo geïnstalleerd. Juist in 2011 deed de Belgische economie het met een groei van 1,8 procent uitzonderlijk goed. In Nederland groeide de economie dat jaar 1 procent, wat Nobelprijswinnaar Paul Krugman de uitspraak ontlokte dat Nederland een voorbeeld aan de Belgen zou moeten nemen. In 2012, toen er weer een kabinet in Brussel was, groeide de economie van België slechts met 0,1 procent en in 2013 met 0,3 procent.

De VS bereikten in het derde kwartaal van 2016 met 3,5 procent de hoogste groei. Op dat moment had Obama zijn handen eigenlijk al van het land afgetrokken. Inmiddels is Trump de president die met een reeks van decreten meteen van zich liet spreken. In het eerste kwartaal van dit jaar viel de groei terug naar 0,9 procent.

Het huidige demissionaire kabinet past keurig op de winkel. Er wordt minder uitgegeven dan er binnenkomt, zodat de schatkist weer wat wordt aangevuld. Dat is goed voor volgende generaties, die met minder schuld zullen worden opgezadeld. Misschien vindt de onderwijssector het ook wel rustig om niet elke keer met nieuwe beleidsveranderingen te worden opgezadeld. En een oordeel over de toestand in de zorg hangt er vooral van af of het boek van Hugo Borst wordt gelezen of dat naar de nieuwe televisiereeks van Anita Witzier wordt gekeken. Het nieuwe kabinet zou het fiscale stelsel aan moeten pakken, de pensioenvoorzieningen overhoop moeten halen, tanks moeten kopen en van 5 mei een vrije dag moeten maken ten koste van Hemelvaart of Tweede Pinksterdag.

Of het met al die die veranderingen echt beter zal worden is nog maar de vraag. En dat laatste kan zeker nog wel even wachten. Als op 1 januari 2019 een nieuw kabinet aantreedt, is dat eigenlijk precies op tijd.

Een land gedijt het best bij een ellenlange formatie.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden