Vaart der volkeren

Omverwerping van een barbaars regime is één ding. De wederopbouw van een land een ander. De Amerikanen komen daar nu in Irak door schade en schande achter....

Nation building, in diplomatenbargoens, is géén kattenpis.

Rise of Nations (Big Huge Games) is een strategisch spel dat aardig de frustraties benadert die in het Witte Huis worden gevoeld. De speler laat zich terug in de tijd capituleren om een nieuwe natie op te bouwen.

Er is te kiezen uit achttien beschavingen, waaronder die van de Azteken, Turken, Duitsers en Britten. Elke natie wordt in zesduizend jaar opgebouwd (kan in een dag). Met muisklikken zet de speler mensjes aan het werk om huizen en fabrieken te bouwen en het land te bewerken.

De speler moet de juiste omstandigheden scheppen waaronder de natie kan bloeien. Trekt de lekenstrateeg te veel ten strijde, dan blijven er te weinig boeren over en verhongert de bevolking. Een te pacifistisch bewind wordt weggevaagd als een buurland de vriendschapsbanden plots verbreekt.

Rise of Nations lijkt in veel opzichten op het klassieke bordspel Risk. Daarin schuiven de deelnemers met houten pionnetjes. In Rise of Nations stuur je échte soldaten op pad, die akelig realistisch sneuvelen als een draaiboek op drijfzand blijkt gebouwd. Verplichte kost voor het diplomatenklasje van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden