Vaardige junior met een fijngevoelig afspel

Na winst in de voorronde van het WK in Taicang voerde het Nederlandse juniorenteam ook de volgende opdracht formidabel uit. Aarnout Helmich-Gerbrand Hop, Berend van de Bos-Joris van Lankveld en Ernst Wackwitz-Chris Westerbeek, versloegen in de kwartfinale ogenschijnlijk gemakkelijk Singapore en ontdeden zich in de halve eindstrijd in grootse stijl van Australië.

De verwachting dat de finale tegen Israël loodzwaar zou zijn, kwam uit. Er ontspon zich een bloedstollend gevecht. Na tien dagen inspannend en zenuwslopend bridge, verzwaard door tropische omstandigheden, gaven de finalisten elkaar geen duimbreed toe.

Eén spel voor het einde leidde Israël met het miniem verschil. Het veroorzaakte hartkloppingen bij de volgers in de volgepropte speelzaal. Nederland greep in het allerlaatste spel op verbazingwekkende wijze twee imps terug en kroonde zich tot wereldkampioen.

In diagram 1 bracht een vaardige junior met fijngevoelig afspel Nederland op voorsprong.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-pas3¿dbl

4¿paspas4¿

paspaspas-

West kwam tegen 4¿ uit met een kleine ruiten voor de secce ¿H in de dummy. De leider, Joris van Lankveld, wilde meer over de verdeling in dit spel te weten komen. Harten uit noord, oost een sluwe en misleidende ¿H voor ¿A in zuid. ¿A meegenomen gevolgd door ¿A, ¿H en schoppen naar ¿B. Klaveren uit de dummy: ¿9, ¿10 en ¿V in west. West maakte met een slinkse ¿10 de volgende slag en zuid troefde de nagespeelde ¿9. De 1¿-2¿-7¿-3¿ verdeling in oost was nu bekend en zuid plaatste na de 3¿-opening in oost de vitale ¿A in west.

Een kleine klaveren uit zuid voor ¿A en tien slagen voor +420 en +10 imps omdat de Israëlische leider in 4¿ klaveren naar ¿H speelde voor één down. Nederland leidde na dit spel (nummer 490) met +2.66 imps. Dat was van korte duur omdat Israël 4 imps won op spel 491: Nederland weer iets (1.33 imp) achter.

Het beslissende spel in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

pas2¿pas2SA

paspaspas-

2¿: 10+ punten, 2SA: 11-13 met regelmatige verdeling. Noord, Aarnout Helmich, telde 23-25 punten in de gecombineerde noord-zuid handen en zag geen toekomst voor negen slagen. West speelde tegen 2SA drie keer schoppen voor ¿V. De leider, Gerbrand Hop ging naar ¿A en nam ¿B mee, west ¿9. Dan ¿H, ¿V en de dertiende klaveren, uit west ¿V weg. ¿H en ¿A gevolgd door ¿10. West weigerde te dekken met ¿B. De leider speelde ook een kleine ruiten in de dummy.

Daarna ging hij in harten van slag naar ¿A in west. De laatste slag voor ¿V in noord: +180. Het zag er echter zwart uit voor Nederland: negen slagen in 1/2/3 SA waren makkelijk en voldoende voor Israël.

westnoordoostzuid

---1¿

dblredbl1¿pas

pas3¿paspas

pas---

Nadat de Israëlische zuid op 3¿ paste (+ 130 en twee imps voor Nederland met +180) ontstonden emotionele taferelen. Woeste, luidkeelse vreugdekreten en sportieve tranen: het WK-goud ging naar Nederland. De

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden