Vaak verguisd, nu weer bewonderd

De Amerikaan Hikaru Nakamura is een schaker die zowel bewonderd als verguisd wordt. Zijn fans lopen met hem weg en vergelijken hem met Bobby Fischer. Zijn vijanden noemen hem arrogant als persoon en onevenwichtig als schaker. Als hij een paar keer verliest, klimmen de Nakabashers onmiddellijk in de pen om uit te leggen dat hij mijlen achterligt op spelers als Carlsen en Aronian.

VAN ONZE SCHAAKMEDEWERKERGERT LIGTERINK

HOOGEVEEN - Maar na Nakamura's triomf in de Univé-vierkamp hielden de critici even hun mond. Vrijwel unaniem was er lof voor de man die het toernooi op dezelfde professionele wijze won als zijn voorganger Vladimir Kramnik: drie winstpartijen met wit, drie remises met zwart. Zijn voorsprong op de nummer twee, Sergei Tiviakov, bedroeg anderhalf punt.

Spannend is het in Hoogeveen nooit geweest. In zijn zwartpartijen bleef Nakamura gemakkelijk overeind en met wit moest hij alleen hard werken tegen Anish Giri, die pas bezweek in het verre eindspel. Yifan Hou, de 18-jarige Chinese wereldkampioene, viel om bij de eerste windvlaag en op de laatste dag speelde Nakamura tegen Tiviakov zijn beste partij van het toernooi.

Voor de eindzege was die derde overwinning niet nodig. Het ging Nakamura in de slotronde om de herovering van een deel van de twintig ratingpunten die hij onlangs in een Grand Prix-toernooi in Londen verloor. Nakamura eindigde toen op de met Giri gedeelde laatste plaats en zakte op de wereldranglijst naar de dertiende plaats.

De drie andere deelnemers speelden een bijrol. Tiviakov voldeed met een score van 50procent aan de verwachtingen, Giri en Hou eindigden in de min. Van de Nederlandse kampioen was zeker meer verwacht. In geen enkele partij kwam Giri in de buurt van de winst en hij mocht van geluk spreken dat hij tegen Tiviakov ontsnapte uit een verloren stand.

Twee jaar lang leek tegenspoed aan Giri voorbij te gaan. In 2012 heeft hij ook de keerzijde van het succes leren kennen. Mooie overwinningen in Reggio Emilia en het NK-toernooi wisselde hij af met laatste plaatsen in Wijk aan Zee en Londen. Een kleine ramp werd het EK-toernooi in Plovdiv, waar hij ruim twintig ratingpunten verloor.

Het ligt voor de hand naar schaaktechnische redenen voor Giri's onevenwichtigheid te zoeken, maar misschien ligt het aan iets anders. Tiviakov meende zeker te weten waar de schoen voor Giri wringt: 'Hij heeft tegenwoordig een vriendin. Dat kost zo veel energie dat het schaken er onherroepelijk onder lijdt.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden