Vaak absurd, zelden irrelevant: het beste uit een kleine tien jaar Opsteker

' ''Center Parcs opgezadeld met spookstad'', aldus de eerste ooggetuigenverslagen vanaf de Lüneburger Heide': de eerste zin van de eerste Opsteker van 15 oktober 1988 zet meteen de toon voor de volgende tien jaar....

Zelfs ad absurdum worden de Opstekers zelden irrelevant. Een grote variatie aan maatschappelijk uiterst relevante verschijnselen passeert de revue in de rubriek. De verderfelijke praktijk van het zwijggeld bijvoorbeeld, bekend onder het eufemisme 'gouden handdruk'. Bij dropfabrikant Klene krijgt directeur Hilarius een zwarte handdruk, zo onthult de Opsteker: 'Jaarlijkse toezending van 78 kilo centendrop en een doos lange vingers.'

Effecten- en optiebeurs spelen zeker de eerste jaren een centrale rol. Rechter Tiedje, lid van de plaatselijke jagersvereniging, vonniste Center Parcs op 23 september. 'Wat een toeval', schrijft de nieuwe columnist van de Volkskrant sarcastisch. Want wat blijkt? 'Precies twee dagen daarvoor begon de koers van het bedrijf op de beurs fors te dalen.'

Met zijn kennis van de markt houdt Van Praag Segaar het hoofd koel in deze ongeregelde bende. De beurs was een circus in die dagen, en het niveau van veel van de artiesten in Van Praags revue is ernaar. Een regelmatige verschijning is Text Lite, op dronkemanskoers met de gebroeders Hommel aan de huisbar. Ook Wim Jenezon raast voorbij, gewezen belastinginspecteur en turbo-speculant in, onder veel meer, 'Baronie (pindarotsjes)'.

Natuurlijk ontbreekt de ongrijpbare Jan Kuijten niet, de sluwe architect van HCS, het samenraapsel van half-failliete handelsbedrijfjes in metaalwaren dat hij als high-tech fonds aan de beleggers wist te slijten. Bij zoveel doortraptheid laat Van Praag zich plotseling toch het hoofd op hol brengen. 'Wat is het toch een geweldige man', sneert hij schuimbekkend op 4 maart 1989, nadat Kuijten heeft aangekondigd het kwakkelende Amerikaanse persbureau UPI te willen overnemen.

Soms verliest Van Praag in zijn woede iedere distantie uit het oog. Maar liefst vier keer fulmineert hij tegen de voorgenomen fusie tussen NDU en Perscombinatie, die zijn pas verworven comfortabele betrekking als columnist zou kunnen compliceren. Zelfs hier ontbreekt de brille niet. Fijntjes wijst Van Praag op de enorme salarisverhoging voor Perscombinatie-directeur Max de Jong. 'De omvang van het bedrijf wordt aangepast aan het salaris van de hoofddirectie.'

En wanneer het fusieplan al aardig begint te rafelen, bericht Opsteker uit de boezem van Elsevier over 'vérgaande onderhandeling met het Vaticaan voor een overname van de rooms-katholieke kerk'. De paus 'zal rechtstreeks gaan rapporteren aan Pierre Vinken'.

Pikant is de Opsteker van 14 januari 1989 over Floris Maljers. Onder Maljers' leiding was het aandeel Unilever destijds 'in zijn soort veruit het laagst gewaardeerd'. Vergeleken met concurrenten is 'de onderwaardering 20 tot 40 procent'. Unilever, en daarmee Maljers zelve, 'is nog slomer dan sloom'.

Kijk, dat werpt toch een heel ander licht op de man die zich thans, als president-commissaris van Philips, samen met zijn oogappel Boonstra laat fêteren als kampioen van de aandeelhouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden