V'tje

De schrik zit er goed in bij schapenhouders in Nederland. Door een geheimzinnig virus raken lammetjes misvormd, en worden ze dood geboren. Dartelen er wel lammetjes in de wei als het straks lente is?

'Hij wil er niet uit', zegt Willemijn (8 jaar). Ze zit in het stro bij een schaap dat een kleintje krijgt. Willemijns vader Martin is schapenhouder. Willemijn trekt voorzichtig aan de pootjes. 'Ik zie het snoetje al', zegt haar vriendin Cherique (ook 8 jaar). Nog een beetje trekken en dan floept het lammetje eruit. Moeder schaap snuffelt aan haar kleintje.

Schapenhouder Martin is blij dat er een gezond lammetje is geboren. 'Er zijn hier al meer dan 75 zieke lammeren geboren', vertelt hij. 'De eerste dagen was het echt vreselijk. Toen hadden we meer misvormde lammetjes dan goede.' Willemijn heeft het vaak gezien. 'Ik heb zelf ook een kromme uit de buik gehaald.' Veel mensen maken zich zorgen over het schapenvirus. Het is al op 52 boerderijen in Nederland gevonden. De ziekte wordt door muggen overgebracht. Gelukkig gaat het de laatste tijd beter met de schapen van vader Martin. 'Ik hoop dat we het ergste hebben gehad. Komende week worden de meeste lammetjes geboren. Ik denk dat de meesten dan goed zijn.'

In 2011 was hij nog onbekend en springlevend. Nu is-ie beroemd en morsdood. Het was een bizarre jaarwisseling voor het muisje Astro. Op Oudjaarsdag bonden twee jongens uit het Friese Drachten hem met plakband aan een vuurpijl vast. Ze wilden het beestje voor de grap lanceren. Maar de pijl brak en de politie betrapte de jongens. Een journalist van de Leeuwarder Courant adopteerde de muis. Astro kreeg een kooitje op de redactie. Het leek goed met hem te gaan. Hij had alleen een schroeiplekje op zijn buik en was een beetje suf. Maar vrijdag ging hij opeens toch dood. Waarschijnlijk door alle spanning. Het natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden heeft Astro deze week opgezet. Recht overeind, alsof hij heeft gewonnen van de vuurpijl.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden