V'tje

V'tje is samengesteld door de redactie van Kidsweek (7-12 jaar) en 7Days (12-18). Wil je elke week een hele krant vol met verhalen zoals op deze pagina en nieuws speciaal voor jou? Ga voor een proefabonnement naar kidsweek.nl (6 weken voor 6 euro) of sevendays.nl (7 weken voor 7 euro).

VOLG JE NEUS IN HET GEOFORT

Het Kidsweek testteam bezoekt Geofort Herwijnen

Een Geofort? Het testteam had geen idee wat dat was. Iets heel technisch? Of iets met geodriehoeken? Maar in het pas geopende fort draait alles om het vinden van de goede weg. Met je neus, op de tast of met een kaart.


'Eigenlijk heb ik totaal geen idee wat ik me bij een Geofort moet voorstellen', bekent Maura als het testteam het splinternieuwe Geofort binnenloopt. Willemijn, de bedenker en bazin, begint enthousiast uit te leggen: 'Vroeger werd dit fort gebruikt om buskruit op te slaan. Maar nu draait alles om kaarten, coördinaten en de weg vinden.' Jens is meteen enthousiast: 'Oh, aardrijkskunde! Dat is mijn lievelingsvak!' Het fort blijkt van binnen heerlijk koel te zijn. Het testteam gaat zitten in een van de twee knutselruimtes. Maura en Wels beginnen enthousiast met het maken van een wereldbol uit een plat papier. Een heel precies klusje met veel geknip en geplak. Niks voor Jens. 'Ik hou meer van snel dan van netjes.' De ruimte ernaast, waar je zelf een kompas kunt maken, vindt hij leuker.


Na een film in de bioscoopzaal, over Nederland vanuit de lucht, wil het testteam de 'desoriëntatietunnel' proberen. 'Dit kun je beter een spooktunnel noemen!' roept Noa een beetje angstig als ze de donkere ruimte vol spookgeluiden binnenkomt. Op de tast zoekt het team zijn weg door de donkere tunnels onder het fort. Net wat voor Jens. Hij rent snel vooruit om op elke hoek heel hard 'BOE!' te roepen. 'Héél eng, maar héél gaaf!' vindt Wels.


Tijd voor het Zalmdoolhof. Net als zalmen moet je hier de weg vinden met je neus. Op elk kruispunt hangen speciale geurkastjes. Door steeds de goede geur te volgen, kom je vanzelf bij de uitgang. 'Een superorigineel idee,' vindt Maura, 'dit heb je echt nergens anders.' Noa gilt van afschuw als ze aan een van de kastjes ruikt. 'We moeten de citroenlucht volgen, maar deze ruikt naar poep!' 'Deze is nóg viezer', roept Maura. 'Die ruikt naar aangebrand barbecuevlees'.


Na het doolhof wacht het oververhitte testteam een fijne verrassing in de Vleermuisspeurtuin: er is hier ook een waterpomp met stromend water om mee te spelen!' Tijd voor het eindoordeel. 'Veel leuker dan je zou denken', vindt Wels. 'De naam is ingewikkeld, maar eigenlijk is dit gewoon een fort met heel leuke doedingen', vat Maura samen.


Het Geofort in Herwijnen (Gelderland) is tot en met september elke dag open van 10 tot 17 uur. In de winter is het fort alleen in de weekenden en in de vakanties open. Een kaartje kost 5 euro. Meer info op www.geofort.nl.


Oordeel testteam

Plussen

+ Een doolhof met luchtjes heb je nergens anders


+ Veel dingen om te doen en je leert ook nog wat


+ De spannende en enge spooktunnel


+ In de buurt kun je ook nog mooi fietsen, wandelen of varen


Minnen

¿ Het is niet zó groot dat het genoeg is voor een hele dag


¿ De geuren in het doolhof zijn behoorlijk sterk, twee testteamleden kregen er hoofdpijn van


Rapportcijfer Geofort

8,5


JEUGDBOEK

Hoe word ik snel rijk

Bas van Lier & Irene Goede (ill.) Gottmer, € 9,95 (9+)


Waarom bestaat geld? Hoe kun je munten schoonmaken als ze vies zijn? Wie is de rijkste man ter wereld?


In Hoe word ik snel rijk? krijg je antwoord op allerlei vragen die met geld en economie te maken hebben. De vijftig vragen zijn gesteld door kinderen.


De een wil weten of hij net als oom Dagobert een duik kan nemen in een geldpakhuis. De ander wil weten waar de armoede in de wereld vandaan komt. Daar is Bas van Lier duidelijk in: dat komt door ons. Omdat de Europeanen andere werelddelen eeuwenlang tot kolonie hebben gemaakt, hebben die landen bijna geen eigen geld. Die zit.


Af en toe is Van Lier ook grappig. Zo zegt hij: 'Zwart geld is stiekem geld dat in het donker moet blijven.' Daarmee bedoelt hij dat het in het geheim is verdiend, zonder dat daar belasting over is betaald. Of dat het is verkregen door diefstal. En dan volgt een leuk weetje. Een Amerikaanse crimineel, Al Capone, wilde net doen alsof hij zijn geld eerlijk had verdiend. Hoe? Hij had een heleboel wasserettes en nam medewerkers in dienst die de hele dag geld door de gleuven van de wasmachines duwden. Dus daar komt die rare uitdrukking vandaan: zwart geld witwassen.


GAME

Freakyforms Deluxe

3DS FreakyformDeluxe, Nintendo, € 30


Dit is een van de vreemdste spellen ooit en je weet eigenlijk niet wat je moet doen. Niet leuk dus? Echt wel!


Hoe Freakyforms Deluxe eruitziet, bepaal je zelf. Uit allerlei vormen stel je namelijk zelf de bewoners van jouw planeet samen. Vervolgens kleed je ook die planeet aan, met bomen, huizen, auto's en wat dan ook. Als het maar kleurig en vreemd gevormd is. Je kunt eindeloos spelen en de meest bizarre dingen maken.


Met je formees, want zo heten de beestjes die je maakt, ga je op avontuur. Je eet fruit dat in bomen groeit. En je verzamelt muntjes, allemaal met de bedoeling weer nieuwe kleren en lichaamsdelen te kunnen kopen. En eigenlijk is dat het: je kunt uren ronddwalen zonder dat je echt weet wat je nu precies aan het proberen bent. Wanneer het spel 'af' is, is niet te zeggen.


Nieuw in deze deluxe-versie zijn wel grotten, waarin de andere formees ineens allemaal met je willen vechten. Hoe dat afloopt, hangt af van je eigen formee. Het is niet zo dat je echt zelf vecht: je moet gewoon maar zien wat er gebeurt.


Freakyforms Deluxe is een raar spel. Maar het is grappig om te zien hoe je zelfverzonnen wezens tot leven komen en je valt van de ene verbazing in de andere tijdens de opdrachten.


3X7 DAYS BIOSCOOPTIPS

' Hit and Run Scherpe roadmovie met echte liefde. Aanrader voor autoliefhebbers.


' ParaNorman 3D Originele animatiefilm vol zombies, heksen en geesten. Niet te enge horror om te lachen.


' Step Up 4 De allerbeste dansers en pakkende muziek. Misschien wel de vermakelijkste Step Up tot nu toe.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden