V-raad steunt VS in conflict met Irak over uitwijzen Amerikanen

Terwijl Irak met het besluit tot uitwijzing van alle Amerikaanse leden van de VN-ontwapeningscommissie trachtte een wig te drijven tussen de VS en de Veiligheidsraad, slaagde Washington er in de vijf permanente en tien roulerende leden van de V-raad op een lijn te krijgen....

AFP, AP, Reuters

BAGDAD/WASHINGTON

Vorige week weigerden Frankrijk, Rusland, China, Egypte en Kenya, in de V-raad voor een Amerikaanse resolutie te stemmen waarin gedreigd werd met nieuwe sancties. Reden was het dwarsbomen door Irak van de VN-inspecteurs die massavernietigingswapens moeten opsporen. Maar Frankrijk en Rusland, die zich herhaaldelijk hebben uitgesproken voor versoepeling van de sancties, wezen woensdagavond het besluit van Irak af. Zij riepen Bagdad op loyaal mee te werken aan uitvoering van VN-resoluties. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië sloten militair optreden niet uit. Het vijfde permanente lid van de V-raad, China, riep partijen op tot terughoudendheid .

Woensdag veroordeelden alle leden van de V-raad het besluit van Irak dat de Amerikaanse inspecteurs van de VN-ontwapeningscommissie (Unscom) vóór 5 november het land moeten verlaten. De V-raad eiste dat Irak 'zonder voorwaarden of beperkingen volledig meewerkt aan de uitvoering van het mandaat van de commissie' .

Irak zette het besluit van de Revolutionaire Commandoraad (RCR) donderdag kracht bij door twee Amerikaanse VN-medewerkers, afkomstig uit Bahrein, de toegang te weigeren.

Met uitzondering van Egypte gaven de Arabische landen geen commentaar. De politieke adviseur van president Mubarak zei te hopen dat de kwestie niet zal uitmonden in een militaire actie tegen Irak. De Arabische media onthielden zich van traditionele steunbetuigingen aan de Iraakse bevolking die zwaar te lijden heeft onder de sancties.

In Bagdad zei parlementsvoorzitter Hammadi dat niet zal worden teruggekomen op het besluit . Irak is bereid zich met alle middelen te verdedigen. Hij beschuldigde de VS van een samenzwering die resulteert in het voortduren van de sinds 1990 geldende sancties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden