V-raad praat over reactie op bloedbad in Kosovo

De Veiligheidsraad komt vandaag in spoedzitting bijeen om zich te beraden over het bloedbad bij Gornje Obrinje in Kosovo. 'Diplomatieke druk op Servië helpt niet meer', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

BRUSSEL

Het Witte Huis veroordeelde gisteren de aanslag tegen Albanezen en dreigde Servië opnieuw met een militaire interventie van de NAVO. Volgens Washington is Servië verantwoordelijk voor het bloedbad bij Gornje Obrinje, waar zestien Albanezen zijn afgeslacht uit wraak voor een Albanese aanslag op een Servische patrouille.

Mike McCurry, woordvoerder van het Witte Huis, zei gisteren dat het bloedbad 'nog eens belicht hoe wreed de Serviërs in Kosovo' tekeer gaan. Volgens McCurry blijkt ook hoe noodzakelijk het is dat de NAVO een militair antwoord tegen Servië voorbereidt.

De NAVO wacht nu eerst het oordeel van de Veiligheidsraad af, die volgende week ook een rapport van secretaris-generaal Kofi Anan bespreekt over de uitvoering door Servië van VN-resolutie 1199 over Kosovo. In militair opzicht staat de alliantie gereed om toe te slaan tegen Servië.

Op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel heerst scepsis over de Servische belofte een staakt-het-vuren in acht te nemen. Zo is er volgens de alliantie 'geen bewijs' dat Servië zijn offensief tegen het Kosovo-Bevrijdingsleger werkelijk heeft stopgezet.

Belgrado zou slechts 'bepaalde zware wapens' hebben teruggetrokken en dat is 'volstrekt onvoldoende', luidt het oordeel uit Brussel.

Servië heeft bekend gemaakt dat vijf militairen van het Joegoslavische leger gisteren in het westen van Kosovo zijn doodgeschoten. De dodelijke schoten zouden zijn gelost vanaf het grondgebied van Albanië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden