V-raad eist eind kernproeven in Zuid-Azië

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de enige internationaal erkende atoommachten) dringen er bij India en Pakistan op aan hun kernproeven te staken en hun atoomwapens niet in te zetten....

AFP; REUTERS; AP

AFP, Reuters, AP

GENEVE

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf lieten dat gisteravond weten na een overleg in Genève over de kernproeven die India en Pakistan in mei namen.

Ze spraken een plan voor 'snelle actie' af dat, gevat in een communiqué van drie pagina's, na afloop van de bijeenkomst openbaar werd gemaakt. De ministers, stelde het communiqué, veroordelen de kernproeven. Ze 'spreken hun grote bezorgdheid uit over het gevaar voor de vrede en stabiliteit in het gebied, en spraken af nauw samen te werken om een nucleaire wapenwedloop in het Aziatische subcontinent te voorkomen'. De vijf kernwapenstaten vinden niet dat India en Pakistan nu dezelfde status hebben als zij.

De ministers vergaderden onder voorzitterschap van de Chinese minister Tang Jiaxuan. Naast hem namen aan het overleg deel de Amerikaanse minister Madeleine Albright, de Rus Jevgeni Primakov, Hubert Vedrine uit Frankrijk en de Brit Robin Cook. Het was de eerste keer dat de kernwapenstaten overlegden over de kernproeven in Azië.

'Het doel van deze bijeenkomst is onze pogingen op elkaar af te stemmen om een einde te maken aan de nucleaire wapenwedloop in Zuid-Azië en om de vrede en stabiliteit in het gebied te herstellen', zei Tang, voorafgaande aan het overleg.

De vijf doen een dringende oproep op India en Pakistan zich aan te sluiten bij het non-proliferatieverdrag en het verdrag dat alle nuclaire proeven verbiedt. India heeft geweigerd van zijn kernwapen af te zien als niet alle kernwapenstaten hun arsenaal ontmantelen. Pakistan heeft gezegd dat het niets doet wat India niet ook doet.

De vijf V-raadleden roepen India en Pakistan op rechtstreekse besprekingen te hervatten, met name over de provincie Kasjmir, de belangrijkste oorzaak van de meningsverschillen tussen beide buurlanden. India en Pakistan hebben sinds de onafhankelijkheid in 1947 al drie keer oorlog gevoerd.

De Verenigde Staten hebben economische sancties getroffen tegen India en Pakistan. De andere vier landen zijn daartegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden