V(r)aag

ADHD raakt alweer uit de mode. Die drukke kinderen kennen we nu wel: 's ochtends een Rita lin netje in hun glas sinaasappelsap en u heeft de hele dag geen gedonder meer....

Tekst Jean-Pierre van de Ven

De ontreddering wordt almaar groter. En hoe meer wanhoop, hoe meer antwoorden van ons psychologen. Vraag en aanbod, marktwerking zit al sinds haar ontstaan in de psychologie ingebakken. Psychologen vinden steeds meer stoornissen uit waaraan uw kind kan lijden, want dat stelt u gerust (mijn kind heeft iets officieels) en geeft de psychologen werk (onderzoek doen naar deze nieuwe ziekte).

Klein probleempje: de enorme wildgroei aan diagnosen. Niemand weet bijvoorbeeld meer het verschil tussen de stoornis van Asperger (een aan autisme verwant ziektebeeld) en de Pervasieve Ontwikkelingsstoornis Niet Anders Omschreven. De aanduiding NAO staat voor: restcategorie, alle patiënten waar u geen raad mee weet. Deze restcategorieën gaan een eigen leven leiden, ze groeien naar een eigen status toe, een eigen naam. Totdat iemand zegt: Hé, hadden we daar niet al een naam voor?

Een ander probleem, nu we het hier toch over hebben, is de eindeloze afsplitsing van subsubsubcategorietjes die de schijn van exactheid moeten ophouden voor mensen met een witte jas aan, maar die de facto de wazigheid van het vak alleen maar vergroten. Voorbeeld: onderdeel van de pervasieve ontwikkelingsstoornis NAO is vaak een leerstoornis. Dyslexie is zo'n stoornis, die al aardig ingeburgerd begint te raken. Vroeger was een dyslectisch persoon voor je gevoel al half gek, nu is iedereen dyslectisch, het hoort erbij. En prompt beginnen de eerste beschrijvingen van dyscalculie te verschijnen: de stoornis waarbij kinderen en volwassenen niet kunnen rekenen. Waar gaat dat heen? Vroeger hadden veel meisjes geen zin in gymles. Dysgymie? Studenten hebben vaak moeite met statistiek: dysstatistiekie? Ik heb zelfs al gelezen dat kinderen met een slecht handschrift een non-verbale leerstoornis hebben. Dan mogen ze mij wel meteen platspuiten: ik schrijf onleesbaar. Dat u dit stukje kunt lezen is alleen aan de pc te danken.

Het is een mooi vak, maar soms lijd ik ernstig aan dyspsychologiegie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden