V-Day in Kruisland

De V1-bom die een maand geleden werd gevonden op een akker in Kruisland (West-Brabant) wordt vandaag op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 14 gezinnen moeten hun huis in alle vroegte verlaten en mogen pas na de ontploffing aan het eind van de middag terug. De dag van de operatie is door waarnemend burgemeester Joseph Vos van Steenbergen tot V-Day gedoopt.

Het gebied waar de raket is gevonden. Beeld Google streetview
Het gebied waar de raket is gevonden.Beeld Google streetview

De ontsteker van de V1-bom is in slechte staat en zit aan de onderzijde. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft daarom voor een gecontroleerde ontploffing gekozen.

Om de luchtdrukeffecten van de explosie te beperken wordt de bom afgedekt met een berg zand van 8 meter hoogte. Ook is het luchtruim dicht.

De V1 bevat 930 kilo springstof. De explosie wordt verwacht tussen 16.00 en 18.00 uur. De gemeente voorspelt een knal vergelijkbaar met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat.

De Duitsers gebruikten de V1 tijdens de Tweede Wereldoorlog om vanuit Nederland Londen en het Antwerpse havengebied te bestoken. Vondsten zijn zeer zeldzaam en komen nog maar ongeveer eens in de 10 jaar voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden