V&D: banken blijven krediet verstrekken

V&D ontkent dat de banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen reageert daarmee op berichten dat banken geen kredieten meer zouden willen verstrekken.

Peter de Waard
Uitverkoop bij warenhuis Vroom & Dreesman. Beeld anp
Uitverkoop bij warenhuis Vroom & Dreesman.Beeld anp

'Het is niet aan de orde dat de banken vanaf 31 januari geen krediet meer zouden verschaffen. De banken blijven krediet verstrekken. We zijn in gesprek met de banken over de toekomstige kredietfaciliteit en zolang deze gesprekken lopen doen we geen uitspraken', laat het concern via een woordvoerder weten.

Onderwijl is het noodlijdende bedrijf ook in een conflict verwikkeld met de huurbaas van de panden waarin de winkels zijn gevestigd. Vastgoedeigenaar IEF Capital heeft een kort geding aangespannen tegen V&D omdat het bedrijf de huur van de warenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht en Alkmaar niet meer betaalt. IEF Capital eist dat de panden onmiddellijk worden ontruimd. V&D had eerder al gezegd dat het de komende vier maanden geen huur meer zal afdragen aan de eigenaren van de panden om een liquiditeitscrisis te overbruggen. Hiermee wordt impliciet aangegeven dat het warenhuis geen geld meer heeft.

Vanaf juni wil V&D wel weer huur overmaken, maar wel een fiks lager bedrag. De huursom zou moeten worden teruggebracht van 10 naar 7 procent van de omzet. De vastgoedeigenaren beroepen zich echter op langjarige huurcontracten en zeggen dat V&D niet in haar eentje het contract kan veranderen.

IEF Capital heeft nu de rechter ingeschakeld. Nechemja de Bruijn stelt dat de afgelopen dagen is onderhandeld over een compromis. 'Voorstel was dat V&D voor onze panden op de begane grond en eventueel eerste verdieping verkoopruimte zou inleveren. Dan hoefde het warenhuis ook minder huur te betalen en zouden alle locaties kunnen worden behouden en de mensen kunnen blijven werken. Maar V&D heeft dit voorstel afgewezen. Daarnaast is nog eens bevestigd dat er geen huur wordt betaald. En dat is de reden om het kort geding aan te spannen.'

null Beeld anp
Beeld anp

V&D heeft een soortgelijk conflict met het personeel. De 5000 werknemers moeten 5,8 procent van hun salaris inleveren plus een vakantiedag en de eventuele seniorendagen. Ook die is eenzijdig opgelegd. De vakbonden hebben al verklaard daarmee niet akkoord te gaan en het besluit te zullen aanvechten. V&D heeft op haar beurt de bonden en de vastgoedeigenaren gedreigd met erger zoals het faillissement of massa-ontslag en het sluiten van vestigingen.

Tijdelijk bestuursvoorzitter Don Roach van V&D vindt het besluit van IEF een onaangename verrassing: 'We zijn erg teleurgesteld door het kort geding van IEF. Wij dachten dat we nog in de onderhandelingsfase zaten. Het voorstel van IEF konden wij niet accepteren, omdat het een negatief effect zou hebben op de omzet en de winstgevendheid van V&D. Wij hebben aangegeven een tegenvoorstel te doen wat naar onze mening voor beide partijen gunstig is. We zijn op dit moment nog bezig met de afronding daarvan. We hebben nog steeds vertrouwen in een positieve uitkomst van onze gesprekken met de verhuurders.'

V&D was in het verleden zelf eigenaar van de panden. In 2005 werden die echter door de private equity-investeerders, waaronder KKR en Alpinvest, ten gelde gemaakt. IEF Capital kocht de panden voor 1,4 miljard euro.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden