V.A.R.A.-puddingen

1 Mei, dag van de arbeid. Misschien hier en daar een bijeenkomst, maar optochten en rode vanen? Toch is het vandaag een historische dag....

We haalden vanwege de dag van de arbeid V.A.R.A.-kookboeken (toen nog met puntjes) uit de kast. Begin jaren dertig maakte radiokok P.J. Kers jr. de overstap van de AVRO naar de socialistische omroep. In 1932 verschenen met het V.A.R.A.-logo Onze inmaak en Radio Kookboek Onze keuken deel 1, een jaar later deel 2. Kers publiceerde die tijd ook Wat zullen wij drinken, met recepten voor koude en warme dranken, met en zonder alcohol. Uiteraard verscheen dit werk niet bij de V.A.R.A. Blauwe knoop en socialistische idealen gingen immers vaak hand in hand. Kers besefte dit: 'In heb van tijd tot tijd voldaan aan dergelijke wenschen (recepten van dranken; Y.G.), maar het laat zich indenken dat nog een groote keur van recepten onbehandeld is gebleven, deels door gebrek aan tijd, deels door onoverkomelijke bezwaren die zich voordeden onder mijn toehoorders.'

In Onze Keuken geeft Kers menusuggesties. Geen maaltijd zonder aardappel en in mei bijvoorbeeld vergezeld van gehakt en stoofprei of riblappen en raapstelen, biefstuk en andijvie, gebakken paling met sla, gekookte tong (in die tijd kennelijk een betaalbare vis) met worteltjes, gekookte zalm met sla. En altijd soep vooraf en pudding toe. V.A.R.A.-pudding op 1 mei?

Deze pudding werd 'speciaal voor de V.A.R.A. door auteur samengesteld': '6 bananen, 200 gram suiker, sap van 3 citroenen, eenzelfde hoeveelheid water als citroensap, gelatine (roode) ('s zomers 12 blaadjes, 's winters 10 blaadjes). Schil de bananen en snijd deze schuin over de lengte aan kleine plakjes. (Vooral niet te dik.) Vul den vorm met deze stukjes banaan. Behandel de gelatine zoals aangegeven is. Kook van citroensap, water en suiker een stroopje, giet dit stroopje op de geweekte gelatine. Giet dit mengsel vervolgens over de bananenschijfjes in den vorm. Laat den pudding stijf worden. Geef bij dezen pudding geen saus.'

Kers maakte vaker recepten speciaal voor de rode omroep, zoals een koolraaprecept of hete bliksem, al is aan de recepten niets speciaals af te lezen. Het recept voor alcoholvrije plumpudding is weer wel te begrijpen. Maar hoe socialistisch zou de nieuwe pudding voor de 'Pak aan Kameraad-actie' smaken?

'1 liter melk, 90 gram maizena, 100 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 75 gram poederchocolade, 25 gram suiker. Breng driekwart van de melk met 100 gram suiker aan de kook; maak van de maizena, de rest van de melk en de vanillesuiker een papje. Roer dit papje bij de kokende melk en laat dit mengsel circa 3 min. zachtjes koken. Bekleed den binnenwand van een puddingvorm met circa kwart gedeelte van deze maizenapap. Roer de poederchocolade, de suiker (25 gram) en de rest van de maizenapap goed dooreen; stort dit mengsel in den vorm (dus als binnenvulsel). Laat den pudding koud worden. Bij dezen pudding geeft men geen saus.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden