U

Kopschoppers

De strafmaat voor de kopschoppers in Eindhoven werd deze week naar beneden bijgesteld. Reden was dat ze al genoeg gestraft waren omdat het filmpje waarin ze herkenbaar hun slachtoffer mishandelden op internet gestaan had. Zou de straf voor iemand die herkenbaar gefilmd wordt terwijl hij geflitst wordt als hij door rood rijdt en het filmpje op internet gezet wordt, ook naar beneden bijgesteld worden omdat je dan al genoeg geleden hebt? De daders pleegden hun daden in het openbaar en op de openbare weg. Hoezo straf aanpassen?

R.J.Boumans, Bronckhorst

Syrië

Helemaal eens met wat Jenneke Vrijenhoek schrijft (O&D, 29 augustus): afstraffing van Syrië mag niet tot verslechtering van de situatie daar leiden. Ik zou daar nog aan toe willen voegen: militair ingrijpen kost geld, veel geld, waarschijnlijk miljarden. Laten we die miljarden gebruiken voor een menswaardige en adequate opvang van hen die de brandhaarden willen ontvluchten.

Dan kunnen de achterblijvende vechtersbazen zelf uitmaken wie uiteindelijk het sterkste is. Zonder daarbij hinderlijk voor de voeten gelopen te worden door de doodsbenauwde burgerbevolking.

Gerrit Mooi, Meppel

Schaliegas

Aan de voorzichtige vastberadenheid van minister Kamp van het ministerie van Economische Zaken voel je dat het om meer dan 200 tot 500 miljard kubieke meter schaliegas gaat. Waar-om anders zoveel gedoe voor een bescheiden en moeilijk winbare hoeveelheid gas.

Volgens de geologische kaart in de Volkskrant van 27 augustus zit schaliegas onder eenderde van Nederland. Dat gebied is heel wat groter dan de bel van Slochteren, die desondanks aanvankelijk 2.500 miljard kubieke meter gas bevatte en waarvan Nederland zelf 50 miljard per jaar gebruikt.

In een Volkskrant-artikel van 24 juni 2009 zegt Joost Haenen, commercieel directeur van het Staatsgasbedrijf EBN ,dat Nederland niet somber hoeft te zijn over de gasreserves omdat er nog wel 500.000 miljard kubieke meter in de bodem aanwezig is. Dat is tweehonderd keer Slochteren.

Van dat getal is later nooit meer iets vernomen, mogelijk omdat na de vondst van grote hoeveelheden schaliegas in de VS de gasprijs daar dermate kelderde dat zelfs in gasland Nederland gevestigde grootverbruikers, zoals DOW Chemical, erover gingen denken om naar de VS te verhuizen. Daarvan is men hier erg geschrokken.

Waar mogen we op hopen: op de raming van minister Kamp met zijn 200 tot 500 miljard kubieke meter economisch strategisch geraamde gasreserves of op Haenen met zijn hoeveelheid waardoor de prijs, vanwege de enorme omvang, ook hier flink onderuit kan gaan. Of kan dat gas maar beter blijven waar het is om reden van milieubehoud en veranderend klimaat.

Evert Sjoerdsma, Castricum

Apeldoorn bellen?

Delta Lloyd heeft met zijn reclamecampagne met de koepelgevangenis de grenzen van het ethisch aanvaardbare overschreden, ten koste van journalistiek Nederland. Tja, Delta Lloyd, dat kost jullie in ieder geval één klant. Even Apeldoorn bellen?

Els van Lierop-Ordine, 's Hertogenbosch

Ontslag

In het bericht over het ontslag bij Sensire schrijft u dat Sensire per maand 1 miljoen kwijt is aan salarissen van de thuishulpen (Economie, 29 augustus). De omzet vorig jaar was 170 miljoen met 5.400 medewerkers. Na aftrek van die 12 miljoen aan thuishulpsalarissen blijft er nog 158 miljoen over. Waarom wordt er niet uitgelegd waar dat voor nodig is?

Susan de Man, Huissen

Dyslectisch

Je zou er bijna leesblind van worden, het gebruik van het woord 'dyslectie' (V, 29 augustus). Ik weet het, het staat op veel internetsites waar uitleg wordt gegeven over leesblindheid. Maar dat de Volkskrant het gebruikt in een artikel over dyslexie, had ik niet verwacht. Tenzij een dyslectische (ja, dan moet het met 'ct' ) journalist de kans gekregen heeft ook een stukje te schrijven. Maar dat zal toch niet.

Wellicht ten overvloede: het woord dyslexie is uit het Grieks afkomstig en de Van Dale biedt geen andere schrijfwijze dan met een 'x'. Voor leesblinden wel zo handig als woorden op één manier geschreven worden.

Henk Eilander

klinisch neuropsycholoog, Goirle

Fries

In een artikel over de handtekening van Hayo Apotheker onder een vervalst contract, schrijft de Volkskrant dat hij burgemeester is van 'de gemeente Súdwest-Fryslân' (Ten eerste, 28 augustus).

Mogelijk wordt dit gedaan uit een overdreven vorm van politieke correctheid of gaat het om positieve discriminatie jegens de voorvechters van het Fries , maar dit gebruik van de Friese benaming blijft wel vreemd.

In een Nederlandse tekst hebben we het immers ook niet over Paris, London of Napoli.

Als er een Nederlandse term voorhanden is, gebruiken we die. Hayo Apotheker is dus burgemeester van de gemeente Zuidwest-Friesland. Hoe lang nog is natuurlijk nog onduidelijk.

René Appel,

Amsterdam

Alpe d'Huzes

In eerste instantie begrijp ik alle ophef die er is ontstaan over de vergoeding die Coen van Veenendaal aan Alpe d'Huzes heeft gedeclareerd. Vanuit het antistrijkstokprincipe is dit onjuist.

Ik ben zelf ook twee jaar achter elkaar deze berg zes keer op gefietst, om hiermee enkele duizenden euro's bij te dragen voor dit goede doel. Om de zeer professionele organisatie hiervan in goede banen te leiden, duizenden fietsers en vrijwilligers te enthousiasmeren, gedegen onderzoek te doen naar de juiste bestedingsmogelijkheden van het sponsorgeld, anderen constant aan te sporen om telkens een stapje verder te gaan, daar heb je een bevlogen, geïnspireerde en professionele leider voor nodig. Samen met Peter Kapitein heeft Coen zeer veel ondeclarabele weken opgeofferd. Dit ten koste van zijn eigen onderneming.

Ik denk dat velen die de berg in de afgelopen jaren op zijn gefietst, mooie, emotionele, onbetaalbare herinneringen en een uniek gevoel van saamhorigheid hebben ervaren. Zonder zijn inspiratie was dit nooit tot zo'n groot succes uitgegroeid. Coen, opgeven is geen optie!

R.Nipius, Hattem

Gebloemd

'De mannen en vrouwen, allemaal in gebloemde blouses of rokken, liepen de kerk in zoals ze vermoedelijk elke zondag lopen, over het talud, langs de roze geraniums over het hoogtepunt van hun bloei', lees ik in de reportage over de SGP (Ten eerste, 27 augustus).

Vooral die mannen in hun gebloemde rokken had ik graag eens willen zien.

Peter Bartels, Haarlem

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden