U

Vestia

Dus als ik het goed begrijp is het volgende gebeurd: de leiding van Vestia heeft een paar miljard gestoken in derivaten. Deskundigen omschrijven derivaten als een bijzonder risicovol product.

De leiding van Vestia heeft dat gedaan op een moment (2010) dat de vorige crisis alweer een tijdje op weg was en op een moment dat genoegzaam bekend was dat handel in ondoorzichtige financiële producten een van de oorzaken van die crisis was.

Bovendien heeft zij dat gedaan op een moment dat (Noord-Holland!) al een aantal blunders van publieke instellingen op het gebied van beleggen bekend was. Is hier nou sprake van domheid, slechtheid of een combinatie van beide?

En aan wie betaalt de heer Staal, de woensdag opgestapte topman van Vestia zijn sinds 2006 verdiende salaris van 343 duizend euro per jaar plus een pensioenbijdrage van 95 euro?

Wim Eggens, Barendrecht

Invaren

Nog dit voorjaar zullen de contouren van de nieuwe pensioenwet zichtbaar worden. Een essentieel onderdeel van de voorstellen is de wijze waarop de bestaande pensioenrechten kunnen worden 'ingevaren' in het nieuwe stelsel, dat is gebaseerd op het pensioenakkoord. Minister Kamp heeft in het najaar van 2011 al aangeboden vertegenwoordigers van gepensioneerden actief te betrekken bij de aanpak van dit invaren. Tot nu toe is daar weinig van terechtgekomen.

Hiermee neemt de minister een groot risico. Voor een goed proces is immers goede communicatie van levensbelang. De minister heeft op 31 januari in de Tweede Kamer medegedeeld dat over het invaren nog deze maand conclusies zullen worden getrokken. Dat laat weinig tijd voor gedegen overleg met de gepensioneerden. Een in het duister tastende ouderenorganisatie kan haar leden niet informeren over de plannen van de minister. Onze boodschap is daarom: minister, neem nu eindelijk tijd voor een goed overleg over dit vraagstuk.

E.L. Daae, Wassenaar, voorzitter Stichting Pensioenbehoud

In de Volkskrant van 1 februari vraagt Ben Bos zich in een ingezonden brief af of toparchitect Ben van Berkel een jasje van 1.100 euro wel 'betaalbaar' mag noemen. Zijn argument: een bedrag waarvan menig uitkeringsgerechtigde een hele maand zijn/haar gezin moet trachten te bekostigen.

Ja Ben, en ik heb laatst voor 5.000 euro aan verlichting en voor 3.000 euro aan vitrage en gordijnen gekocht voor in mijn nieuwe appartement.

En nu...? De link die jij hier legt doet voorkomen alsof er geen jasjes van 1.100 euro mogen worden gemaakt of gekocht zolang er mensen zijn die in armoede leven of moeilijk rond kunnen komen van een uitkering. Een rare gedachtengang.

Frans Leliveld, Amsterdam

Overwerk

Ik ben docente Nederlands en werk vele uren 's avonds, in het weekend en in de vakantie. Minister Van Bijsterveldt verlicht met haar nieuwe wet mijn werkdruk beslist niet. Mocht de minister de schoolbesturen willen dwingen het salaris van stakende leraren in te houden, wil ze diezelfde schoolbesturen dan in de gelegenheid stellen de vele overuren die in het onderwijs gemaakt worden, uit te betalen?

Christine Brackmann, Christiaan Huygenscollege, Eindhoven

Generaties

Socrates maakte zich al zorgen over de jeugd. In Opinie & Debat verschijnen steeds meer discussies over generatieconflicten: Generatie IK, Babyboomgeneratie, Verloren Generatie, Generatie X. En maar schuld schuiven.

Een generatie is een samenraapsel van individuen en karakters. Opvoeden is het resultaat van activiteiten van ouders, school, cultuur en maatschappij, waarbij het individuele karakter ook nog een rol speelt. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en de schuld geven aan een begrip als 'generatie' is gemakkelijk en ontslaat je van verantwoordelijkheid.

Steef Pinkse, Bunnik

Business en onderwijs

Intelligent stuk van Frank Kalshoven (Economie, 28 januari). Als je zijn aanname onderschrijft dat het onderwijs niets meer of minder is dan een gewoon bedrijf, gaat het inderdaad om een productiebedrijf dat winst moet maken door zo efficiënt mogelijk om te gaan met tijd, geld en medewerkers. Hij legt haarfijn uit waar het bij dit 'bedrijf' aan schort. Het gaat zeker nog enige tientallen jaren duren voordat dit bedrijf de beurs op zou kunnen.

Toch vreemd als je bedenkt dat het onderwijs de afgelopen decennia al steeds meer als een bedrijf werd gerund. De overheid zette zichzelf buitenspel en liet het besturen over aan professionele mensen, de managers. Met Kalshoven kun je het best eens zijn dat die jarenlange bedrijfsmatige aanpak het onderwijs niet echt vooruit heeft geholpen. Integendeel: waar is de verwarring groter? Toch wil Van Kalshoven het onderwijs nog steeds stroomlijnen met de mantra's uit het bedrijfsleven. Moet je echter niet concluderen dat een onderwijsorganisatie luistert naar andere wetten dan Shell of Unilever?

Misschien kan hij onderzoek doen naar het onderwijs toen het nauwelijks werd bediscussieerd omdat het rendeerde. Er ligt een schat van argumenten die bruikbaar zijn als verweer tegen het alom aanwezige businessdenken. De leraar was heel zichtbaar, ook de directeur gaf als 'primus inter pares' een gedeelte van de week les. Het ging om de leraar en de leerling, al het andere was facilitair. Het is volstrekt duidelijk dat het woord 'rendement' in het onderwijs iets heel anders betekende dan in het bedrijfsleven.

Jan Zwetsloot, Spaarndam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden