U

Beatrix

Mooie fotocollage van vijftig staatsbezoeken van Beatrix in ruim dertig jaar koningschap (Uitgelicht, 9 januari). Een bezoek aan een gebedshuis staat er niet bij. Twee keer achtereen een (protserige) moskee bezoeken lijkt mij een tikje overdreven.


Staat en kerk, onverenigbaar wil je een maatschappij goed inrichten, worden tijdens deze staatsbezoeken even niet gescheiden. Maar goed, de dominee en de koopman trekken in dit land wel vaker gelijk op. En dan die hoofddoek, is dat geen hoeddoek? Met een beetje meer respect voor haar gastheren had ze het hoofddeksel afgedaan. Overigens is het dragen van een hoofddoek in een moskee helemaal niet verplicht, maar zoals Wilders de vorstin provoceert, zo doet zij dat omgekeerd.


Albert van Keimpema, Tjerkgaast


Epke en Jeffrey

Hoeveel Nederlandse sporters zouden er naar de Olympische Spelen in Londen gaan? Honderd? Een paar honderd?


Met teamsporten als voetbal en hockey in het programma kunnen de aantallen flink oplopen. Je kunt je dan ook niet voorstellen dat het NOC*NSF zich bijzonder druk zal maken om een deelnemer meer of minder als je Nederland goed voor de dag wil laten komen.


Maar toch zijn er twee Nederlandse atleten die elkaar al maanden stressvol om één atletiekticket naar Londen bestrijden. Wat ongetwijfeld mooie sportprestaties oplevert voor de liefhebbers. Maar waarom zou het NOC*NSF eigenlijk hebben besloten dat er maar een van de twee naar Londen mag?


De winnaar hoeft ter plaatse maar een slechte dag te hebben en je hebt niks meer over. Schaatsers, zwemmers, zeilers, wielrenners, met busladingen vol reizen ze af. Voor de twee Nederlandse wereldtopatleten die elkaar qua prestaties nauwelijks ontlopen heeft NOC*NSF maar geld voor één kaartje Londen.


Bart Doets, Hilversum


Kleffe cake

Groot gelijk hebben ze, de handelaren in dood die behalve voor reclame bij begrafenissen ook pleiten voor een meer ontspannen houding ten opzichte van de dood (O&D, 10 januari).


Weg met die doodskermis, weg met die door handenwrijvende handelaren aan rouwenden aangeprate sierkisten met gouden handvaten, weg met die droefheid veinzende kraaien in hun zwart-grijze pakken, weg met die overdreven limousines, weg met die plakjes kleffe begrafeniscake. Het zo bespaarde geld kan bovendien zoveel beter worden besteed aan de levenden, dan aan de rouwhandel.


Gewoon een houtstapel op een centraal plein, een lik benzine en de hens erin. Wat mogelijk is bij eenvijfde van de wereldbevolking, moet bij ons toch ook kunnen?


Peter Wesselink, Maastricht


Drive in

De eerste drive-in-woningen zouden van 1970 zijn, en in Leusden staan (V, 10 januari). Onze drive-in-woning in Steijl is gebouwd in 1968. Dat dat in het Westen niet bekend kan zijn, zijn we gewend. Maar de eerste drive-in-woningen staan in Amsterdam, in 1936 gebouwd aan de Anthonie van Dijckstraat.


Peter Joosten, Steijl


Opzadelen

De versoepeling van hypotheken gaat niet door (Voorpagina, 10 januari). De Autoriteit Financiële Markten vindt, met instemming van De Nederlandsche Bank, 'dat het niet het juiste moment is lage inkomens met hogere schulden op te zadelen'.


Een onthullende formulering. Het lijkt alsof de kwetsbaren in bescherming genomen worden. De verspreking zit hem in dat 'opzadelen'. Er is dus een moment waarop ik weer wél daarmee mag worden 'opgezadeld': als na de schuldencrisis de banken daarmee geen risico meer lopen. Of had u nu nog steeds de indruk dat de financiële wereld zich iets aan lage inkomens gelegen laat?


Paul Steijnen, Utrecht


Opwarming

Met grote voldoening lees ik (Ten eerste, 12 januari) dat het Strategisch Beraad van de CDA een nieuwe koers heeft uitgezet. Een sleutelelement van deze gloednieuwe koers is dat het CDA een warme partij wil worden die draait om universele waarden. Dit klinkt heel verantwoord. In de Volkskrant van 7 november las ik echter ook dat oud-minister Ella Vogelaar op de PvdA-bijeenkomst de wens heeft uitgesproken om de Partij een 'warme' partij te laten zijn.


Een analyse leidt tot drie mogelijke conclusies. De eerste is dat het CDA en de PvdA om te overleven ideologisch naar elkaar toe groeien. De tweede conclusie is dat beide partijen echt niet meer weten welke kant ze op moeten en de derde conclusie is dat de opwarming van de aarde ook op directe wijze het politieke klimaat gaat beïnvloeden. Al die drie conclusies vervullen mij met zorg.


Rochus van der Weg, Bruinisse


Siliconenkit

Al jaren stel ik de renovatie van de dakbedekking van mijn cilindervormig penthouse uit in afwachting van de Helianthos stroomopwekkende folie. Elk najaar ga ik zolang maar kierendichtend rond met de siliconenkit om straks toch als pionier stroom te kunnen opwekken met het prachtig op het zuiden liggend dak.


Ik lees dat Nuons buitenlandse eigenaar in energiebesparing geen kernactiviteit ziet (Economie, 6 januari), maar liever woekerwinst maakt met verspillen van fossiele brandstof. Nuon als bedrijf had al geen best imago: ze sponsorden liever macho sportclubs of kolencentrales dan een dubbeltje uit te geven aan research.


Nu maken ze het nog bonter met meer dan 100 miljoen kapitaalvernietiging door de al verstrekte researchsubsidie in zee te gooien en het op de markt brengen van een gereed product te frustreren. Als ik de definitieve subsidieverantwoording van een theatergezelschap niet overleg, kan ik fluiten naar de eindafrekening en moet ik al betaalde voorschotten terugstorten. Waarom gelden dat soort regels niet als door de belastingbetaler opgezette miljardenondernemingen aan het buitenland worden verkwanseld ?


Ad Schuring, Delft


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden