U

Vuurwerk

Ik kreeg vandaag een brief van de gemeentelijke afvaldienst waarin zij vermelden welke maatregelen zij moeten nemen tegen vuurwerk: glas-, plastic- en papierbakken worden verwijderd, bovengrondse afvalcontainers worden afgedekt en op nieuwjaarsdag moeten de werknemers in alle vroegte de straat op om tonnen afval op te vegen. Ook PostNL moet aan de bak: alle brievenbussen krijgen vandaag een extra nauwe gleuf en worden op oudejaarsdag zelfs helemaal op slot gedaan.

Vervolgens zie ik op het journaal hoe honderden Nederlanders hun auto in het buitenland volproppen met vuurwerk om dat hier naartoe te transporteren. Stuk voor stuk rijdende bommen op de snelweg.

Dan de geluidsoverlast die al op 29 december begint en duurt tot en mét 1 januari. De giftige wolk van kruitdampen die over het land waait. Over de fysieke schade aan ogen en ledematen zal ik het maar niet hebben.

Ik hou ontzettend van vuurwerk: hier in de stad kan ik er een keer per jaar van genieten: dan organiseert de gemeente een megavuurwerk op een open veld. Van mij mag dat ook tijdens de jaarwisseling!

Rick Visser,

Hilversum

Vuurwerkbril

Wat nou gratis vuurwerkbril (Ten eerste, 29 december)? De premie van mijn ziektekostenverzekering wordt in 2012 met meer dan 100 euro verhoogd. Daarvan worden die brillen betaald. Gratis? Kom nou, niks bij de zorgverzekeraar is gratis.

Jur de Wester,

Aalburg

Petekind

Ik kan intens genieten van de spitsvondige en filosofische uitingen van Arnon Grunberg. In de krant van 29 december zegt hij te begrijpen dat hij niet aan kinderen moet beginnen.

Dat gevoel van schaamte zullen alle ouders herkennen. Wie heeft er niet in een supermarkt gestaan met een gedurende kleuter. Maar de redenering daarom maar geen kinderen te krijgen, die begrijp ik niet van de auteur.

Schaamte en taboes - hoe betuttelend ook - bepalen toch de grenzen van onze beschaving? Wat nu als niemand nog kinderen krijgt om dat gevoel van schaamte niet aan te gaan en ervoor te zorgen dat er continuïteit is in de sociologische ontwikkeling. Hoe moet het dan verder met de ontwikkeling van onze beschaving?

Huub Brinkhof

, Amstelveen

Prunus Autumnalis

De afgebeelde boom met bloesem bij het artikel '2011 in topdrie van warmste jaren sinds 1901' (Ten Eerste, 30 december) is een zogenaamde winterbloeier, de Prunus Subhirtella Autumnalis.

Deze boom bloeit in november en december, wat dus niets te maken heeft met de opwarming van het klimaat. In de zomer bloeit hij vaak nog een keer met rozere bloemen.

De boom is zeer winterhard en komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte. Er staat er een in mijn voortuin en die is elke winter een lust voor het oog.

H. van Dijk,

Ulvenhout

Eigenwoningforfait

Robert Giebels verkent donderdag de mogelijkheden om de hypotheekrente 'creatief uit te kleden' (Economie, 29 december). Een voorbeeld dat hij noemt is het verhogen van het eigenwoningforfait.

Het tegenstrijdige van dit voorstel is dat het het probleem alleen maar verergert: door iedere huizenbezitter, ongeacht de hoogte van een eventuele hypotheek, even hard aan te pakken, wordt het hebben van hypotheekschulden beloond. Immers: met het eigenwoningforfait wordt het belastbare inkomen verhoogd, en dankzij de hypotheekrente weer verlaagd. Mensen die een aflosbare hypotheek hebben/hadden, worden zo juist gestraft.

De oplossing ligt juist in de omgekeerde richting: schaf het eigenwoningforfait helemaal af en maak slechts een deel van de hypotheekrente aftrekbaar. Alleen zó komt Nederland af van zijn hypotheekschuldverslaving.

Marcus van Engelen,

Leiden

Oproep

2012; recessie, strenge Europese begrotingsregels, bezuinigingen! Een oproep aan de oppositie (inclusief de SP): verbind steun aan Europa met ingrepen in de hypotheekrenteaftrek.

Pieter Verhees,

Swalmen

Wilders' waarheid

Wilders toetert in de media: afblijven van de fiscale aftrek van de hypotheekrente. Het was al zo lang stil, maar Geert is er nog, gelukkig. Wie vertelt Henk en Ingrid nu eens de echte waarheid: verreweg het meeste geld dat de belasting teruggeeft vanwege de hypotheekrente (80 procent) komt terecht bij de 20 procent rijkste inwoners - en Wilders houdt dat in stand.

Bijna niets van deze hypotheeksubsidie komt terecht bij Henk en Ingrid. Die kunnen allang geen huis meer kopen.

Ook een woning huren kunnen zij straks niet meer, want de corporaties moeten 75 procent van hun woningen verkopen. Geert Wilders draait Henk en Ingrid gewoon een rad voor de ogen.

Kom op, oppositie en media, wordt wakker: vertel Henk en Ingrid het ware verhaal. Natuurlijk zou ik het liefst Wilders zelf om uitleg vragen, maar hij zendt enkel, reageren doet hij niet.

Nico van der Kolk,

Hilversum

Vreemde taal

Rik Smits signaleert de onverschilligheid van Nederlanders ten opzichte van hun eigen taal en de oppervlakkige, en vaak gebrekkige, beheersing van de vreemde, Engelse taal (O&D, 28 december).

Wat dat laatste betreft: we maakten indertijd vaak grappen over onze oosterburen vanwege hun typisch Duitse uitspraak van Engelse klanken: ze man zits in ze chair. Die Duitsers toch.

Vandaag de dag hoor je echter nauwelijks een Nederlander meer die de 'th'-klank goed kan uitspreken of de Engelse u- of o-klanken zoals in cover (wordt uitgesproken als 'kuffer').

Het ergste is (zoals Smits ook aangaf) de stortvloed van Engelse termen op allerlei gebied. Bijvoorbeeld op de bestelbus van een verwarmingsmonteur (heating service), of de reclame op radio en tv van iemand die mensen weer mentaal op de rails probeert te krijgen (mindtuning!). Mag ik de hoop uitspreken dat dit bedrijf ter ziele gaat voordat het goed en wel is begonnen?

Ik irriteer me daar enorm aan. O, neem me niet kwalijk. Dat moet natuurlijk zijn: 'dat irriteert mij enorm' of 'daar erger ik mij enorm aan.' Het lijkt zo logisch. Wie zijn eigen taal verrommelt, bakt er ook weinig van in een vreemde taal.

Bert Veen,

Assen

Naargeestig voetbal

Het bestuur betaald voetbal heeft bij monde van directeur Bert van Oostveen onder andere bekendgemaakt dat de bekerwedstrijd Ajax tegen AZ zonder publiek zal worden overgespeeld. Van Oostveen voelde er overigens niets voor om Ajax te diskwalificeren, omdat 'voetbal een feest is en een feest moet blijven'.

Een zeer vreemde beslissing, omdat een wedstrijd voor lege tribunes in een immens stadion iets zeer naargeestigs en doods heeft. Elke schreeuw weerkaatst in een oneindige leegte en na een doelpunt ontbreekt de zo mooie ontlading van spelers en fans. Nee, voor een voetballer en een supporter bestaat er geen ergere straf!

Daarnaast is het betreurenswaardig dat de KNVB de bizarre daad van die eenling kennelijk zwaarder vindt wegen dan het belang van de echte supporters die vol verwachting naar de wedstrijd togen en nu naar hun geld kunnen fluiten.

Daarnaast ontneemt men Ajax de kans om te bewijzen dat het wel degelijk de veiligheid rondom deze beladen wedstrijd kan organiseren. Al is het veiligheidssysteem, bij gebrek aan een handhaafbare Voetbalwet en de al jarenlange lakse opstelling van de KNVB in deze, natuurlijk nog lang niet waterdicht.

Nee, zo bezien heeft ook de KNVB schuld in deze volledig geëscaleerde kwestie. En geeft het geen pas om de goedwillende supporter van een in potentie schitterende, feestelijke wedstrijd te verstoken.

Bas Overmars,

Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden