U

Dikkertje

Bij het lezen van de kop 'Dikkertje sloopt favoriet Li Jiao' (Sport, 12 mei) twijfelde ik even of het eerste woord soms op de naam van de speelster sloeg. Maar bij doorlezen bleek dat niet het geval te zijn. Goh, nooit geweten dat deelname aan een WK Tafeltennis voorbehouden is aan dunne mensen. En dan ook nog winnen met 'dikke heupen', hoe durft ze!


Lonny Fenis, Houten


Kapot

De uitzending van Rondom Tien van zaterdag 7 mei gaat over het tewerkstellen van werklozen, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw. Dit is een idee van minister Kamp. Een paar aanwezige werklozen zeggen 'hier geestelijk aan kapot te gaan'. Dit vind ik schokkend. Oost-Europeanen verrichten dit werk met enthousiasme. Terecht merken een hovenier en nog een werkgever in de tuinbouw op, dat over deze sector nogal denigrerend wordt gedaan. Geestelijk kapot? Voor mensen met bijvoorbeeld psychische problemen is het juist heel gezond om dit soort werk te doen. Het is te gek dat Oost-Europeanen dit werk doen, omdat Nederlanders het niet willen doen. Wie een uitkering heeft, is gewoon verplicht om werk te aanvaarden.


Aafke Klopman, Leeuwarden


Bloemschikken

Met Roc's heb ik als kinderloze 60-plusser weinig te maken gehad in mijn leven. Wel trokken mijn wenkbrauwen altijd even samen wanneer ik las dat je daar bijvoorbeeld vrijetijdsmanagement kon studeren.


In de Volkskrant van 11 mei las ik over een Roc-student die de opleiding bloemschikken deed. Dat sterkte mij in het vermoeden dat je bij zo'n Roc vooral dingen leert die je vroeger in de praktijk oppikte of uitgelegd kreeg van een senior collega.


En jawel hoor, een beetje snuffelen op internet leert dat je op Roc's richtingen op kunt als bartender, contactcenter (callcenter-)agent, dierenverzorger paardenhouderij, evenementen manager, facilitair medewerker ('als facilitair medewerker houd je je bezig met dagelijkse werkzaamheden'), front-office manager, gastvrouw/-heer, horeca-assistent, marktbloemist (jazeker), ondernemer outdooractiviteiten, parketteur, storemanager, wellness manager.


Niet zo verbazend dat Roc's in het nieuws zijn, omdat ze niet zo geweldig gemanaged worden.


Bart Doets


Vrijetijdsmanagement

Als hoofdredacteur van Recreatie & Toerisme en als medewerker van de opleidingen Vrijetijdsmanagement en Hoger Toeristisch Management bij Inholland weten wij dat een paar opleidingen van hogeschool Inholland negatief in het nieuws zijn geweest. Daarbij wordt te makkelijk en zonder kennis van zaken gesproken over de studierichting vrijetijdsmanagement. Zo werd in de cartoon Sigmund (9 mei) weer de associatie gelegd met 'niets doen'. Daar zit de essentie van het onbegrip.


Een vrijetijdsmanager zorgt ervoor dat anderen hun vrije tijd aangenaam, interessant, verzorgd en veilig kunnen doorbrengen. Hij leidt die elementen in goede banen. Als anderen vrij zijn, is de vrijetijdsmanager aan het werk. De afgestudeerden van deze opleiding vind je in de kunst- en cultuursector, evenementen, sport, wellness en combinaties daarvan en in alle sectoren van het (internationale) toerisme.


Alles bijeen een stevige economische factor in ons land zoals onlangs weer bevestigd werd door het Nederlands Bureau van Toerisme & Congressen. Met de paasdagen werd in ons land 750 miljoen euro uitgegeven aan vrijetijdsactiviteiten. Deze belangrijke sector vraagt om opgeleiden met de juiste instelling en kennis van zaken. De vrijetijdsmanagementsopleidingen zijn economische opleidingen waar van studenten financieel inzicht en managementcapaciteiten verlangd worden, maar ook een verbinding met creativiteit en gastvrijheid.


Niets doen is geen kunst, het is juist een kunst het aanbod van vrijetijdsvoorzieningen steeds te vernieuwen en voor verschillende doelgroepen toegankelijk te maken. Professionele vrijetijdsmanagers maken dat mogelijk, zorgen voor werkgelegenheid en economische groei. Dat is het werk van de vrijetijdsmanager!


Marc Gerlings


hoofdredacteur Recreatie & Toerisme


Karel Werdler


docent Inholland, Diemen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden