Uytdehaage ligt op koers voor wereldtitel

Jochem Uytdehaage ligt in Thialf na twee afstanden op koers voor de wereldtitel. Bij de vrouwen was de eerste winst voor de Amerikaanse Rodriguez....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

In vervolg op hun olympische pas-de-deux lieten Jochem Uytdehaage en Derek Parra zich vrijdag in Heerenveen opnieuw gelden als de nieuwe regisseurs van het ijs. Op de eerste dag van de WK allround nomineerden beiden zich voor de mondiale heerschappij, culminerend in een onderling duel op de vijf kilometer waarin Uytdehaage de regie in handen nam. Met de wereldtitel kan zijn seizoen een legendarisch tintje krijgen.

Te vrezen heeft Uytdehaage in de resterende twee dagen ogenschijnlijk niet veel, aangezien hij een maand geleden bij de Olympische Spelen bewees op de 1500 meter en tien kilometer zijn woordje klaar te hebben. Als regerend olympisch kampioen zou Parra hem vandaag op de mijl nog een kruimel kunnen afsnoepen, maar als wereldrecordhouder op de tien kilometer zal Uytdehaage zich morgen vermoedelijk niet van de titel zijn af te houden.

In het kielzog van de twee hoofdrolspelers zitten de Rus Sjepel en Gianni Romme, maar hun pretenties om de rangorde in Thialf de komende dagen alsnog te verstoren zijn niet bijster reëel. Voor beiden is de jacht op zilver, in de wetenschap dat de tien kilometer voor Parra in het verleden nogal eens een brug te ver was, de voornaamste uitdaging. Romme liet reeds doorschemeren dat zijn vorm niet voldoende is om een graai naar het goud te doen.

Uytdehaage staat daarmee op de drempel een zeldzame serie te volbrengen. Na zijn triomfen bij de EK allround en de Olympische Spelen kan de 25-jarige Utrechter de vierde na-oorlogse schaatser worden die in één winter alle grote prijzen voor zich opeist. De Noren Hjalmar Andersen (1952) en Fred Anton Maier (1968) alsmede Ard Schenk (1972) waren tot op heden de enigen die in één seizoen Europees, olympisch en wereldkampioen werden.

Met zijn vijf kilometer toonde Uytdehaage andermaal aan hoe kundig en berekenend hij zijn route naar succes uitstippelt. Zorgvuldige bestudering van de races die vóór hem werden gereden, bracht hem tot de conclusie dat een vlak schema de gewenste strategie was. Uytdehaage liet zich niet van zijn apropos brengen door de bliksemstart van Parra noch door diens tussentijdse aanval en bleef daarmee baas in eigen huis. Met 6.30,27 dook hij op de valreep onder de tijd van Romme.

Carl Verheijen, de derde Nederlander op het mondiale podium, moest een bescheidener geluid laten horen. Met zijn 500 meter (37,74) bewees hij zichzelf een slechte dienst om zich vervolgens op de vijf kilometer met 6.32,50 naar behoren te revancheren.

Aan de kwaliteit van het ijs lag het ditmaal niet. Nadat de tegenvallende prestaties tijdens het olympisch kwalificatie-toernooi in december en de World Cup in januari twijfels hadden gezaaid omtrent het nut van een ruim acht miljoen euro kostende investering in technische innovaties, bleek gisteren dat Thialf inmiddels wel degelijk profiteert van een ingenieus biologisch filter.

Dankzij het schonere water konden op de 500 meter elf 36'ers worden genoteerd - een nimmer vertoonde score bij een WK allround. Tijdens het laatste WK allround dat in Heerenveen werd gehouden, in 1998, bleken slechts twee mannen in staat onder de 37 seconden te duiken. Met 36,48 gaf de latere wereldkampioen Ids Postma toen de toon aan. Gisteravond leidden Andersen en Sjepel met 36,39 ex aequo de dans.

Tot de snelheidsduivels behoorden ook de drie titelfavorieten, Uytdehaage, Parra en Romme. Van dat trio was de Amerikaan met 36,47 (3de) de snelste, maar relatief scoorden zijn twee Nederlandse concurrenten beter. Uytdehaage en Romme bleven achtereenvolgens met 36,59 en 37,11 slechts een fractie verwijderd van hun in Calgary (36,54) respectievelijk Salt Lake City (36,97) gevestigde persoonlijke records. Parra bleef een halve seconde boven zijn persoonlijke toptijd (35,88) steken.

In het vervolg nam Uytdehaage zijn rivalen in de houdgreep. Nadat Romme 6.30,40 op de chronometers had laten zetten en Sjepel 6.34,23 had laten aantekenen, haalde de 25-jarige pupil van Gerard Kemkers in een rechtstreeks duel met Derek Parra het doek op voor een one man show die nog twee dagen zal duren. Of zoals hij zelf zei: 'Een goed begin is het halve werk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden