UWV slachtoffer van haast met WAO

Het UWV denkt niet op tijd klaar te zijn voor de WAO-herziening in 2006 en vraagt om uitstel. Verzekeraars ruiken een nieuwe kans....

Wee de werknemer die in januari 2004 ziek werd en eind 2005 nog niet is hersteld. Twee jaar lang heeft de werkgever zijn uitkering betaald. Maar wie gaat dat doen na 2006?

Op de tekentafel van het kabinet is alles helder: volledig arbeidsongeschikten krijgen dan een uitkering van het UWV, voor deels arbeidsongeschikten regelt de werkgever een verzekering bij het UWV of bij een commerciële verzekeraar.

Maar of die plannen uitvoerbaar zijn, is de vraag. Zeker nu het UWV denkt niet op tijd klaar te zijn. UWV-topman Joop Linthorst heeft minister Aart Jan de Geus (CDA) van Sociale Zaken vorige week maandag indringend gevraagd de hele WAO-operatie uit te stellen. Het UWV heeft nog problemen met een reorganisatie, waarbij zesduizend werknemers het veld moeten ruimen.

Verzekeraars die in de nieuwe opzet met het UWV gaan concurreren, ruiken een nieuwe kans de hele WAO binnen te slepen. Nu het UWV niet thuis geeft, bieden zij De Geus aan de uitkering dan maar helemaal uit te voeren. Althans, de uitkeringen aan gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook de sociale partners scharen zich achter dit pleidooi. Het strookt met hun eerdere adviezen over de WAO-vernieuwing. Het zou de lijdensweg van het UWV verkorten. Deskundigen gaan ervan uit dat de strijd om de WAO-uitvoering uiteindelijk toch door de verzekeraars wordt gewonnen. Zij bieden immers complete pakketten: de uitkering, maar ook arbo- en reïntegratiediensten. Het UWV mag alleen de WAO doen, waardoor de werkgever zelf nog een hoop rompslomp heeft.

Het lijkt een aantrekkelijk aanbod voor De Geus. Zelf is hij niet gecharmeerd van de uitkeringsfabriek UWV, en bovendien zijn de sociale partners voor privatisering. Draagvlak is dus verzekerd.

Minder plezierig is dat De Geus met de privatisering van de WAO - dus de ontmanteling van het UWV - een massa-ontslag van duizenden UWV'ers op zijn geweten krijgt. Nu werken nog 22 duizend mensen bij het UWV. Bij de huidige WAO-plannen voorziet het UWV de komende jaren een halvering daarvan. Nu besluiten tot privatisering versnelt dat proces: politiek niet erg aantrekkelijk. Als excuus kan nu echter gelden dat het UWV zichzelf niet in staat acht de nieuwe WAO uit te voeren.

Bovendien kunnen andere instanties de UWV-taken vrij gemakkelijk overnemen. In 2006 gaat de inning van de WW- en WAO-premies al over naar de Belastingdienst. Die dienst zou ook de uitbetaling van WW- en WAO-uitkeringen kunnen verzorgen. De WAO-keuring en de WW-toekenning kunnen eventueel naar het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Zo ver is het nog niet, maar de tijd dringt.

Het kabinet besluit vrijdag over een complexe wettenbrij die de nieuwe WAO-opzet regelt. Een besluit over definitieve privatisering schuift De Geus waarschijnlijk nog wel even voor zich uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden